در یك مطالعه حیوانی بررسی شد
ارتباط سندرم تخمدان پلی کیستیک با افسردگی و اضطراب
نکسترو: بررسی های یک مطالعه بر روی موش های صحرایی نشان داد که سندرم پلی کیستیک می تواند با رفتارهای شبه افسردگی، شبه اضطرابی و نیز اختلالات حافظه ارتباط داشته باشد.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، سندرم تخمدان پلی کیستیک؛ از شایع ترین اختلالات غدد مترشحه داخلی در زنان است. بطوریکه تخمین زده می شود این مشکل در حدود ۵ تا ۱۰ درصد از زنان در سنین باروری شیوع داشته باشد.
مهم ترین مشخصه این اختلال، وجود تخمدان های بزرگ با تعداد زیادی کیست کوچک است. در این سندرم، به سبب عدم تعادل در سطح هورمون های زنانه، علائمی چون بی نظمی قاعدگی، موی زائد، آکنه و چاقی ظاهر شده و در صورت عدم درمان، در طولانی مدت سبب بروز بیماریهای قلبی، ناباروری و دیابت می شود. عوامل محیطی و ژنتیک از عوامل مهم در ایجاد سندرم پلی کیستیک هستند. رژیم غذایی ضعیف و عدم تحرک می تواند سبب بدتر شدن این سندرم در افراد مستعد شود.
برخی از مطالعات به وجود اختلالات رفتاری مانند افسردگی در افراد مبتلا به این اختلال اشاره کرده اند؛ خصوصاً در بیمارانی که با مشکل نازایی ناشی از این سندرم مواجه گشته اند و یا علائمی مانند چاقی و پرمویی در آنها بروز پیدا کرده است.
مطالعات نشان داده اند که میزان اضطراب در گروه مبتلا نسبت به گروه کنترل بیشتر است. ازآنجا که مطالعات کافی درباب اختلالات رفتاری نظیر مشکلات یادگیری و حافظه وجود ندارد و از سویی سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان بسیار شایع است، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در یک مطالعه، این سندرم را در موش های صحرایی القا کردند و تعدادی از اختلالات رفتاری را در آنها مورد بررسی قرار دادند، تا زمینه ای برای مطالعه اثر داروهای احتمالی برای کاهش علایم ناشی از این سندرم و پیش گیری از بروز اختلالات رفتاری، فراهم گردد.
برای ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک از داروی لترزول (Letrozole) استفاده شد که به مدت ۲۱ روز با دوز یک میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن برای موش های صحرایی ماده بصورت خوراکی داده شد. پس از اتمام دوره ۲۱ روزه، بمنظور بررسی رفتارهای اضطرابی، یادگیری لمسی، حافظه کاری در حیوانات و جهت بررسی افسردگی از آزمون های مختلفی استفاده شد. پس از انجام این آزمون های رفتاری، تخمدان ها جدا شده و از آنها مقطع بافتی تهیه و از نظر وجود کیست، اندازه کیست ها و تغییرات مورفولوژیک، بررسی شدند.
نتایج پاتولوژی این مطالعه نشان داد که حیوانات با روش لتروزول مزمن، به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا می شوند. برمبنای نتایج آزمون های رفتاری، حیوانات مبتلا به این سندرم، رفتارهای شبه افسردگی، رفتارهای شبه اضطرابی و نیز اختلالات حافظه مدلول داری نسبت به گروه کنترل بروز می دهند.
به گفته پژوهشگران این مطالعه، در آینده باید مطالعات بیشتری برای روشن شدن مکانیسم دقیق این تغییرات و روش های احتمالی برای بازگرداندن آنها صورت گیرد.
نتایج این پروژه تحقیقاتی با عنوان «بررسی اختلالات رفتاری ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک در موش صحرایی ماده» در پایگاه نتایج پژوهش های سلامت کشور انتشار یافته و مهسا حسنی پور، ایمان فاطمی، آیت کائیدی، علی شمسی زاده، محمد الله توکلی، زهرا تقی پور، مهدیه آذین، الهام حکیمی و موحده محمدی مهدی آباد؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در انجام آن مشارکت داشتند. این یافته ها بصورت مقاله علمی انتشار یافته و بوسیله لینک زیر قابل دسترسی است:
Polycystic Ovary Syndrome Can Lead to Neurocognitive Changes in Female Rats Treated with Letrozole
منبع: نكسترو
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب