بهره برداری از ۴ طرح فناورانه شركت های دانش بنیان در زمینه آب
نکسترو: چهار طرح فناورانه شرکت های دانش بنیان و خلاق در زمینه آب، امروز شنبه با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری رونمایی و به بهره برداری رسید.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، این طرح ها که با راهبری، حمایت و مشارکت کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و توسط شرکت های دانش بنیان و خلاق به نتیجه رسیده است، امروز شنبه در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بصورت آنلاین رونمایی گردید.
بومی سازی براکت و قفس پرورش ماهی در دریا
تدوین دانش فنی و بومی سازی براکت و قفس پرورش ماهی در دریا یکی از برگ های زرین زیست بوم فناوری و نوآوری است که امروز به ثمر نشست و رونمایی گردید.
این طرح حاصل تلاش و مشارکت کنسرسیومی از شرکت های داخلی به محوریت شرکت گسترش فناوری دریایی شریف است، ابتدا دانش فنی طراحی و ساخت قالب براکت بومی و بعد از ساخت قالب، تزریق یکپارچه پلاستیک و تولید براکت انجام شد. در نهایت به همراه سایر قطعات بومی شده قفس و تور در مزرعه پرورش ماهی در دریا واقع در جزیره قشم به آب انداخته شد.
مهم ترین قطعه مورد استفاده در قفس های پرورش ماهی، قطعه ای است که لوله های سازنده قفس را به یکدیگر نگاه داشته و نیروی وارد به تور را به خطوط مهار منتقل می کند. این قطعه براکت نامیده می شود. تزریق پلاستیک برای ساخت چنین قطعه ای بهترین روش است؛ چونکه قطعه ای یکپارچه را نتیجه می دهد که در مقابل رشد ترک، بسیار مقاوم است، چالش اصلی تولید براکت های تزریقی علاوه بر مواد، قالب قطعه است.
تدوین دانش فنی و بومی سازی غشای سرامیکی
تدوین دانش فنی و بومی سازی غشای سرامیکی سیلیکون کارباید موفقیتی است که نتیجه اعتماد به شرکت گسترش کاربرد باریکه الکترون است. در این طرح که امروز با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری رونمایی گردید، از غشاهای سرامیکی بر پایه کاربید سیلیسیوم برای بروزرسانی تصفیه خانه شهرک معلم کلایه قزوین با دبی ۲۰ لیتر در ثانیه استفاده شده است.
غشاها درواقع، لایه های نازک از جنس نیمه تراوا هستند که قادرند ذرات معلق را از مایع، زمانی که با فشار از آن عبور می کند، جدا کنند. برای مناطقی که آب شرب طبیعی مطلوبی ندارند، آب شیرین کن ها از دستگاه های پرمصرف محسوب می شوند.
هدف از ساخت غشاهای سرامیکی، کاهش یا حذف برخی محدودیت های انواع پلیمری نظیر مقاومت کم در دماهای بالا، استواری مکانیکی کم، تجزیه زیستی و طول عمر کم است.
نصب و اجرای آسان، انعطاف پذیر بودن نسبت به میزان دبی و اندازه های مختلف جای تعبیه شده برای فیلتراسیون، قابل ارائه بودن بصورت ماژول و پکیج، مصرف انرژی پایین، کار با فشارهای بسیار پایین، طول عمر بالا، نگهداری آسان (هزینه نگهداری پایین)، مقاومت در مقابل دما، فشار و مواد شیمیایی متنوع، شستشوی آسان و بهره برداری ساده از مزایای فناوری غشاهای سرامیکی از قابلیت های این مححصول است.
تامین آب آشامیدنی مناطق روستایی به روش الکترودیالیز
تامین آب آشامیدنی مناطق روستایی علی آباد، عربی و حاج نوشاد استان بوشهر با بهره گیری از دستگاه نمک زدایی الکترودیالیز معکوس (EDR) که به شکل مستقیم به زندگی مردم روستایی رونق داده است امروز بصورت مجازی راه اندازی شد.
این طرح که ماحصل یکی از سفرهای استانی معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری به استان بوشهر است، توسط شرکت پیام آوران نانو فناوری فردا نگر به مرحله اجرا رسیده است، در این سفر قرار شد آب آشامیدنی مناطق روستایی استان با بهره گیری از فناوری های نو، تامین گردد.
بر همین اساس یک دستگاه EDR به ظرفیت ۲۵۰ مترمکعب در شبانه روز در روستای عربی و دو دستگاه هرکدام به ظرفیت ۵۰ مترمکعب در شبانه روز در روستاهای علی آباد و حاج نوشاد نصب گردید و مورد بهره برداری قرار گرفت.
سامانه های شیرین سازی آب به روش الکترودیالیز معکوس امروزه از مهم ترین، سامانه های مورداستفاده در دنیا برای تولید آب آشامیدنی استاندارد از آب های لب شور (سطحی و زیرزمینی) بشمار می رود.
در این روش از جریان الکتریسیته بمنظور جهت دادن به یون های موجود در آب و درنتیجه حذف آنها از جریان آب اصلی استفاده می نماید. میزان ریکاوری حداقل ۹۰ الی ۹۵ درصدی، عدم استفاده از مواد شیمیایی مکمل در ضمن پروسه شیرین سازی و همچنین
مصرف انرژی بسیار پایین در مقایسه با سایر روش های شیرین سازی عامل برتری سامانه های الکترودیالیز معکوس در دنیا است.
بومی سازی دوربین های مشخص تفکیک دمایی
بومی سازی دوربین با طیف های مشخص تفکیک دمایی در محدوده های هشت هزار تا ۱۴ هزار و ۲۰۰ نیز دستاوردی فناورانه است که با تلاش شرکت دانش بنیان رایان فن کاو اندیش به دست آمده است.
در این طرح، فناوری ساخت دوربین های دوربین با طیف های مشخص تفکیک دمایی در محدوده های هشت هزار تا ۱۴ هزار و ۲۰۰ برای کاربری های اکتشاف و پایش منابع آب بومی سازی شد.
سنجش های گرمایی برمبنای دوربین های تصویربرداری حرارتی از دور هم برای تصاویر فضایی و هم در تصاویر هوایی اهمیت بسیار دارد. با روش ها و تکنیک های این نوع تصویربرداری می توان اطلاعات زمین شناختی و تغییرات اراضی کشاورزی، اطلاعات در مورد میزان محصول، رشد و آماده درو شدن یا سموم به دست آورد. در روی سطح آب نیز با همین روش می توان اطلاعات زیادی را در مورد بافت گیاهی و جانوری آب و یا منابع آب شیرین و جریان های طبیعی سطحی به دست آورد.
منبع: nextru.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب