زنگ زرد چیست؟
لرستان یک استاد پژوهش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان اظهار داشت: نکته مهم و قابل توجه در مورد شیوع بیماری زنگ زرد وجود رطوبت و درجه حرارت مطلوب به صورت همزمان است که در صورت فراهم نشدن همزمان هر دو عامل، شیوع بیماری حاد نیست.
علی دهقانی در گفتگو با ایسنا اظهار نمود: زنگ زرد با نامهای زنگ نواری، زنگ پوشینه یا خطی از بیماری های مهم گندم و جو است که عامل آن قارچی از رده بازیدیومیست هاست که تاحدودی قادر به آلوده کردن چاودم، چاودار و برخی از گرامینه های دیگر است.
وی افزود: بارزترین و مشخص ترین نشانه بیماری وجود جوش های زرد تا نارنجی رنگ بر روی برگ گندم است، علایم مبتلا شدن بر روی سطح بالایی برگ های جوان به صورت نقاط یا خطوط کوتاه روشن یا رنگ پریده و کلروزه ظاهر شده و با تشکیل جوش ها به رنگ زرد مایل به نارنجی درآمده که به هم پیوسته و به صورت نوارهایی در ین رگبرگ ها و به موازات و امتداد آنها مشاهده می شوند که حاوی هاگ های فعال قارچ هستند.
دهقانی خاطرنشان کرد: قارچ عامل بیماری به لحاظ این که در شرایط دمایی پایین تری نسبت به سایر زنگ ها رشد و توسعه یابد، علایم بیماری زنگ زرد، زودتر از سایر زنگ ها در مزرعه شاهر می شود و هنگامی که دما بیشتر از ۲۵ درجه سانتی گراد می رسد و با رسیدن بوته ها، تولید هاگ های فعال قارچ کاهش یافته یا متوقف می شود.
این استاد پژوهش بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان اضافه کرد: برای کنترل بیماری، آگاهی کارشناسان، مروجان و کشاورزان از وضعیت جوی منطقه و شرایط مناسب برای بروز و شیوع زنگ حائز اهمیت می باشد.
وی ادامه داد: نکته مهم و قابل توجه در مورد شیوع این بیماری وجود رطوبت و درجه حرارت مطلوب به صورت همزمان است، در صورت فراهم نشدن همزمان هر دو عامل، شیوع بیماری حاد نیست، مطالعات نشان می دهد در لرستان متوسط درصد رطوبت و درجه حرارت در فصل بهار برای شیوع بیماری به صورت کلی مهیا نیست اما در مناطق خرم آباد، الشتر و کوهدشت بخصوص در دشت های این مناطق شرایط رطوبتی و حرارتی برای بروز زنگ زرد مناسب تر از دیگر شهرستان هاست.
دهقانی تاکید کرد: زنگ زرد پدیده ای زنده است و فعالیت آن تابع شرایط مناسب محیطی است و به دلیل نوسانات آب و هوایی سالهای اخیر، زمان دقیق ظهور آنرا نمی توان به صورت قطعی معین کرد ازاین رو برای کنترل آن بخصوص از راه روش شیمیایی ضروریست شبکه های پیش آگاهی به صورت پیوسته فعال باشد.
این استاد پژوهش بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ضمن اشاره به این که کمبود پتاسیم آلودگی گندم به این نوع بیماری ها را به شدت بالا می برد، اضافه کرد: کاربرد بی رویه و فراوان کود ازت می تواند شدت بیماری های زنگ زرد و سفیدک پودری را افزایش و مصرف کم آن آلودگی به بیماری های لکه موجی، باکتریایی و فوزاریومی را به شدت کم کند.
وی خاطرنشان کرد: به صورت کلی کمبود عنصر غذایی شامل ازت، پتاس، فسفر، منیزیم، روی، بر، آهن و دیگر عناصر ریزمغذی و اصلی در گندم در نهایت شبزینه را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش مواد تولیدی می شوند و در نتیجه گندم ضعیف شده و توانایی آن در مقابل بیماری زنگ زرد به شدت کاسته می شود.
دهقانی تاکید کرد: ازاین رو برای تقویت گندم در مقابل بیماری زنگ زرد، توجه به مقدار مصرف کود از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب