نکسترو
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت:

ماموریت های ویژه هر دانشگاه علوم پزشکی ابلاغ می شود

ماموریت های ویژه هر دانشگاه علوم پزشکی ابلاغ می شود

به گزارش نکسترو، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به اینکه روند تولید مقالات علوم پزشکی از سال 1960 تا 2022 قابل توجه است، اظهار داشت: این رشد برای ما قابل قبول نیست و انتظار داریم که بیشتر شود؛ ولی در کل روند، روندی خوبی است. باید مراقب باشیم در طول سالیان، ارتقای رتبه جهانی ما، یک رتبه ای نباشد و چند رتبه افزایش پیدا کند.



به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، دکتر یونس پناهی در نشست خبری امروز ضمن تبریک ماه رجب و فرارسیدن ایام دهه فجر با اشاره به کارهای انجام شده در زمینه پژوهش در طول ۴۴ سال پس از پیروزی انقلاب، اظهار داشت: یکی از موضوعات مهم ما در کشور بحث مرجعیت علمی است. از خواسته های مقامات ارشد کشور و مقام معظم رهبری این است که ما باید مرجعیت علمی داشته باشیم. یکی از ابزارهای لازم برای مرجعیت علمی، تولید علم و دانش و یکی از فاکتورهای تولید علمی، انتشار مقالات علمی و کاربردی است.

وی به جایگاه کشور در زمینه علم و دانش اشاره نمود و اظهار داشت: جایگاه ما در منطقه و جهان مشخص است. ما در منطقه جایگاه اول و در دنیا جایگاه ۱۵ را داریم، در صورتیکه قبل از انقلاب ما حساب نمی شدیم و مقاله ای نداشتیم تا برمبنای آن جایگاه ما را اعلام کنند. هر از چند گاهی تولیدات ایران، عراق و چند کشور را باهم اعلام می کردند.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت اضافه کرد: در سال ۱۹۹۹ در پایگاه استنادی اسکوپوس پس از جنگ ۸ ساله دفاع مقدس حدود ۱۸۷۰ مقاله داشتیم که این میزان در سال ۲۰۱۹ بالای ۷۷ هزار مقاله شده است. البته این عدد در کنار کاربردی بودن و مسئله محور بودن برای ما خوب است.

وی با اشاره به رتبه علمی ایران در منطقه، اظهار داشت: ما در منطقه رتبه اول را داریم. در صورتیکه در سال ۱۳۷۵ رتبه پنجم بودیم. الان رتبه ۱۵ جهان را داریم، در صورتیکه در سال ۱۳۷۵ رتبه ما ۵۲ بوده است.

پناهی به اهمیت شیب تولید علم اشاره نمود و توضیح داد: در منطقه خاورمیانه همه کشورها همچون ترکیه، مصر، عربستان و ایران، همه درحال کوشش برای تولید علم هستند که مصرف کننده نباشند. ما دراین زمینه روند قابل قبولی داشتیم، ولی شیب تولید علم و سرعت آن نیز خیلی مهمست.

وی با اشاره به اینکه در کشور ما میانگین سرعت سالیانه تولید علم در همه علوم ۷.۴۴ است، افزود: میانگین سرعت سالیانه تولید علم در زمینه پزشکی ۸.۳۳ است و تلاش ما این است که این شیب را حتما بیشتر نماییم. روند تولید مقالات علوم پزشکی از سال ۱۹۶۰ تا ۲۰۲۲ قابل توجه است، ولی این رشد برای ما قابل قبول نیست و انتظار داریم که بیشتر شود؛ ولی در کل روند، روندی خوبی است.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به اینکه رتبه ایران پارینه ۱۶ بوده و امسال به ۱۵ رسیده است، اشاره کرد: باید مراقب باشیم در طول سالیان این پیشرفتمان یک رتبه ای نباشد و چند رتبه افزایش پیدا کند و این همان سرعت رشد است.

وی درباب نشریات علوم پزشکی در کشور، اظهار داشت: ما در زمینه پزشکی بالای ۴۰۰ مجله داریم که در پایگاه های مختلف استنادی نمایه شده اند. بالای ۲۰۰ مجله در اسکوپوس نمایه شده و بالای ۱۰۰ در پابمد و ISI نمایه شده اند.

پناهی اشاره کرد: خواسته ما از دانشگاه های علوم پزشکی، تخصصی بودن کار است. یعنی باید دقت کنیم که در کشور به چه چیزهایی نیاز داریم. مثل تجهیزات پزشکی، مواد اولیه دارو، دارو، مسائل مربوط به تغذیه، کشاورزی و مسائل محیطی و شیمی. در کنار مقالات و نشریات بدنبال این هستیم که کیفیت تولید علم و دانش ما افزایش پیدا کند.

وی در مورد کیفیت مجلات علمی، توضیح داد: کیفیت علم و دانش را با مجلات Q1 و Q2 تعریف می کنند. هر چه مقالات در مجلات باکیفیت بیشتر شود، نشان دهنده این است که در کارهای علمی در زمینه هایی است که به درد دنیا می خورد و می توان از علم در امتداد نیازها استفاده نمود. مقالات ما تا یک حدودی به سمت مقالات Q2 رفته، ولی تلاش بر این است که مقالات مجلات Q2 را افزایش دهیم.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به اهمیت تالیف کتاب ها، اظهار داشت: تالیف کتاب جزو تاکیدات مسئولان کشور است و در علوم مختلف باید تولید علم به زبان فارسی داشته باشیم تا دنیا به علم ما مراجعه کند. بدین سبب ترجمه و تألیف کتاب های مهم برای ما جزو اولویت های جدی است. تعداد کتاب های تالیفی و ترجمه ای ما در ایران درحال افزایش است.
وی با اشاره به اینکه طرح پژوهشی یا پایان نامه هر دو برای ما مهم می باشد، اظهار داشت: از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰، روند طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها در سالهای مختلف تفاوت هایی داشته است. در سال ۱۳۹۹ روند این طرح ها و پایان نامه ها کمی با کاهش مواجه گردید که دلیلهای آن همه گیری کرونا و تعطیلات بود که موجب شد طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها کاهش پیدا کند.

پناهی اشاره کرد: طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها شاخصی است که پویایی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی را نشان میدهد و هرچه تعداد طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها بیشتر باشد، آن دانشگاه و یا مرکز پویاتر است.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، شاخص دیگر در مورد توانایی دانشگاه ها در زمینه علم را تعداد اعضای هیئت علمی دانست و به پژوهشگران یک درصد برتر اشاره نمود و اظهار داشت: تعداد پژوهشگران پر اسناد ما از ۸ نفر در سال ۱۳۸۵ به ۲۵۷ نفر تا آخر سال ۱۴۰۰ رسیده است.

وی با اشاره به اینکه حضور این دانشمندان، نمادی از فعالیت و پویایی دانشگاه ها است، اظهار داشت: ما نشست های مختلفی با اندیشمندان، دانشمندان و پژوهشگران یک درصد برتر داشتیم و زیر ساخت های دانشگاه های علوم پزشکی کشور و بدنه وزارت بهداشت را طوری طراحی می نماییم که از این دانشمندان و فرهیختگان در دانشگاه ها بطور برجسته ای استفاده گردد.

پناهی اشاره کرد: نتایج تحقیقات و تحقیقات در همان سال خودش را نشان نمی دهد. کاری که در سال ۱۴۰۰ انجام شده، ممکنست ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ و یا دیرتر خودش را نشان دهد. بدین سبب نمی توان رشد هر سال را به کار انجام شده در همان سال منتسب کرد.
از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ روند رشد همکاریهای بین المللی صعودی بوده است

وی همکاریهای بین المللی را یکی از نمادهای پویایی دانشگاه ها عنوان نمود و توضیح داد: امروزه محدودیت های خارجی دراین زمینه وجود دارد و در داخل نیز برخی افرادی که سلیقه خوبی ندارند، رفتار غیرعلمی انجام می دهند و محدودیت های داخلی نیز ایجاد می کنند. هم اکنون ۳۰ درصد تولیدات ما برگرفته از همکاریهای بین المللی است. از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ روند رشد همکاریهای بین المللی صعودی بوده است.

وی در مورد سهم دانشگاه های علوم پزشکی در تولید علم و فناوری، اظهار داشت: دراین زمینه وضعیت قابل قبول است، ولی امید داریم که شرایط بهتر شود. اگر دانشگاهی روند رشد قابل توجهی نداشته باشد و دانشگاهی فعالیت هایش در امتداد ماموریت های محوله نباشد، ما با اینها جلسه می گذاریم و این موضوعات را بررسی می نماییم.

پناهی دومین ابزار در مرجعیت علمی را نیروی انسانی دانست و اظهار داشت: تعداد اعضای هیئت علمی در زمینه سلامت بسیار کم تر از اعضای هیئت علمی دیگر دستگاهها است؛ ولی با همین تعداد کم، کارهای انجام شده در وزارت بهداشت شاخص تر هستند. حدود ۱۲ درصد از اعضای هیئت علمی ما اچ ایندکس های بالای ۱۵ دارند. نزدیک به ۲۲ هزار عضو هیئت علمی در زمینه سلامت داریم که حدود ۲۰ هزار نفر آموزشی و بالای ۱۵۰۰ نفر هیئت علمی پژوهشی هستند.

وی افزود: این افراد در مراکز تحقیقاتی و پژوهشگاه ها و شبکه های تحقیقاتی و... مشغول هستند. بالای ۶۰۰ نخبه در زمینه های مختلف در سیاستگذاری ها با ما در وزارت بهداشت همکاری دارند. کوشیدیم در سیاستگذاری و مدیریت تحقیقات از همه ظرفیت این نخبگان استفاده نمائیم.
مراکز تحقیقاتی را به سمت شبکه سازی می بریم

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، سومین شاخص در مرجعیت علمی را زیر ساخت ها عنوان نمود و اظهار داشت: ما بیش از ۹۰۰ مرکز تحقیقاتی داریم و برنامه این است که مراکز تحقیقاتی را به سمت شبکه سازی ببریم و از مطالعات جزیره ای موردی جلوگیری نماییم. یکی از جدی ترین خواسته های ما توسعه تحقیقات بالینی است. هر بیمارستان آموزشی و پژوهشی ما باید واحد توسعه تحقیقات بالینی داشته باشد و ابلاغ کردیم که از این ها حمایت شود.

وی با اشاره به اینکه شیوه نامه ارزیابی مراکز تحقیقاتی امسال تغییر کرده است، اظهار داشت: برای نخستین بار ایمپکت و تاثیر اجتماعی را برای ارزشیابی مراکز تحقیقاتی اضافه کردیم. در دنیا مراکز تحقیقاتی باید اثرگذاری اجتماعی داشته باشند. یعنی مرکز تحقیقات باید نشان دهد که در جامعه تاثیر داشته است. دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی خیلی خوب از این مساله حمایت کردند.

پناهی به رتبه کشور در شاخص جهانی نوآوری اشاره نمود و اظهار داشت: ما بدنبال این هستیم که دانشگاه های علوم پزشکی ما فناور شوند. ما یک ارتقای هفت پله ای در این عرصه داشتیم. شاخص نوآوری نمادی از تولید دانش بنیان است.
وی درباب دستاوردهای فناورانه معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، توضیح داد: از سال ۹۷ تا ۱۴۰۱، تعداد ۵۲۸ شرکت به جمع شرکتهای مستقر در مراکز رشد پیوسته اند، همین طور ۸ مرکز رشد جدید نیز به وجود آمده است. محصولات مجوزدار حوزه سلامت به ۲۶۹ محصول بالا رفته است و همین طور ۵۶۷ محصول نمونه اولیه در یک سال به وجود آمده است. ما بدنبال تجاری سازی این محصولات هستیم؛ به همین دلیل ۱۱۵ محصول تجاری در زمینه سلامت داشتیم. هم در زمینه محصولات مجوز دار، محصول نمونه اولیه و محصول تجاری روند روبه رشد بوده است.
ماموریت های ویژه هر دانشگاه علوم پزشکی ابلاغ می شود

پناهی اشاره کرد: ابتدای سال ما نیازهای حوزه سلامت را برای دانشگاه های علوم پزشکی اعلام کردیم و ماموریت های ویژه ای برای هر دانشگاه مشخص کرده ایم که فردا ابلاغ خواهد گردید.

وی به تاسیس ۳۶۶ شرکت دانش بنیان فعال حوزه سلامت در سال ۱۴۰۱ اشاره نمود و افزود: امسال برای ۱۳۹۱ محصول در مراکز رشد و پارک های فناوری سلامت و دانشگاه های علوم پزشکی، مجوز عرضه به بازار سلامت محور گرفتن شد. با مجوز شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی ۷ مرکز نوآوری راه اندازی و تاسیس شد و همین طور در ضمن یک سال قبل ۸ مرکز رشد فناوری سلامت تاسیس و به راه افتاده است.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به دستاوردهای حوزه واکسن، به ویژه با اشاره به واکسن کرونا ویروس، اظهار داشت: در کشور ما همزمان با دیگر کشورها تحقیقات بر روی واکسن کرونا شروع شد. واکسن mRNA نیز اخیراً در کمیته مطالعات بالینی تایید شده است و در آخرین جلسه کمیته وزارتی اخلاق، مجوز داده شد که این واکسن را به فاز یک انسانی ببرند.

وی اشاره کرد: هم اکنون در دنیا از واکسن های با پایه mRNA به عنوان زیرساختی برای تولید واکسن های دیگر استفاده می شود.

پناهی با اشاره به اینکه الان شرایط کشور در حوزه واکسن کرونا خوب است، اظهار داشت: باید واکسن ها را از حیطه کرونا خارج کرده و به سمت دیگر موارد ببریم یا اینکه آنها را به سمت سویه های جدید کرونا سوق دهیم و مراکز تحقیقاتی ما دراین زمینه درحال تلاش هستند. اگر می خواهیم دراین زمینه فعالیت نماییم، باید سویه ووهان کرونا را رها نماییم و به سمت سویه های جدید برویم.




منبع:

1401/11/22
13:43:38
5.0 / 5
347
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد