نکسترو
وزیر علوم:

سرمایه گذاری نکردن برای علم و فناوری، ظلم به آیندگان است

سرمایه گذاری نکردن برای علم و فناوری، ظلم به آیندگان است

به گزارش نکسترو، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه آن چیزی که در طول تاریخ آرامش بشر را تضمین کرده، علم، دانش، فناوری و نوآوری است، اظهار داشت: سرمایه گذاری نکردن برای علم و فناوری ظلم به آیندگان است و ما وظیفه داریم سرمایه گذاری خوبی در این بخش داشته باشیم و این بهترین ارثیه برای آیندگان است.


به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، دکتر محمدعلی زلفی گل در بیست و سومین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برگزیده کشور که در سالن همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، ضمن تبریک هفته پژوهش و فناوری و تقدیر از پژوهشگران و فناوران برگزیده، اظهار داشت: ما وظیفه داریم نسل عاقل تر و تواناتر از خودمان تحویل جامعه دهیم و هر پژوهشگر و دانشمندی این کار را انجام دهد، برتری خویش را به اثبات می رساند.

وی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، اظهار نمود: اگر امروز امنیت، استقلال سیاسی و آزادی داریم و می توانیم کار علمی انجام دهیم، به واسطه از خودگذشتگی و ایثار شهدا است.
وزیر علوم ضمن اشاره به همه گیری ویروس کرونا و مجازی شدن آموزش، اظهار داشت: با پشتکار و همت علمی دانشمندان واکسن ویروس کرونا ساخته شد و پرسنل وزارت بهداشت ایثارگرانه سلامت ما را تضمین کردند.
زلفی گل با تکیه بر این که «آن چیزی که در طول تاریخ آرامش بشر را تضمین کرده، علم، دانش، فناوری و نوآوری است»، تصریح کرد: آن چه که سبب شد شور و نشاط به جامعه بشری برگردد، علم و دانش بود.

وی با اشاره به اینکه یکی از اشکالات کشور ما مبحث اشتغال است، تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم که اگر هر مشکلی در جامعه داریم، نخبه پروری بهترین مسیر است و چاره مشکلات هزینه کردن برای علم و دانش است.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: اگر به دنبال رسیدن به مرجعیت و دیپلماسی علمی هستیم و می خواهیم آسایش و آرامش را برای هموطنان مهیا نماییم، راهی جز این نداریم که به علم و دانش اعتماد کرده و بر روی آن سرمایه گذاری نماییم.
وی ضمن اشاره به تدوین برنامه هفتم توسعه، تصریح کرد: امیدوارم شرایطی را فراهم نماییم که مشابه کشورهای پیشرفته درصد بیشتری از درآمد ناخالص ملی هزینه نماییم و مطابق قانون به این بخش اختصاص داده شود.
وزیر علوم اضافه کرد: باآنکه در برنامه های گذشته درصد خوبی در نظر گرفته شد بود، ولی این میزان اختصاص پیدا نکرد.

وی سرمایه گذاری نکردن برای علم و فناوری را ظلم به آیندگان دانست و اظهار داشت: ما وظیفه داریم سرمایه گذاری خوبی در این بخش داشته باشیم و این بهترین ارثیه برای آیندگان است.
زلفی گل ابراز امیدواری کرد: با اجرایی شدن قانون، حلقه های مفقوده بین علوم بنیادی، کاربردی و فناوری به یکدیگر متصل شود.
وی ادامه داد: این مورد باید در سند نظام نوآوری و فناوری در نظر گرفته شود و شاهد باشیم در آینده دانشگاه ها بعنوان دانشگاه های پیشرو از راه اقتصاد پژوهش بخش عمده ای از درآمدها را تأمین کنند.
وزیر علوم، قانون جهش تولید دانش بنیان را قانونی مترقی دانست و اظهار داشت: این قانون می تواند منجر به تحول شود. ضروریست که نهادهای اجرایی وظایفی که برای آنها پیشبینی شده را به خوبی انجام دهند.
وی ادامه داد: در جهت اقتصاد دانش بنیان باید به اقتصاد پژوهش هم توجه داشت و از راه پژوهش، اعتباراتی جذب کرده و سرمایه ایجاد نماییم. امیدواریم در دانشگاه ها اقتصاد دانش بنیان و تحول مورد توجه قرار گیرد و تلاش می نماییم در این حوزه تحولات جدی صورت بگیرد.
به قول زلفی گل، آموزش باید پژوهش محور و پژوهش ما باید آموزش محور شود.

وزیر علوم تصریح کرد: صنایع و بخش های در رابطه با آن باید دانشجویان ما را بپذیرند و بدانند آینده متعلق به دانشجویان است. دانشجویان باید با صنعت در رابطه با خودشان در ارتباط باشند و صنایع آنها را بپذیرند. انجام این کار احتیاج به عزم فرابخشی دارد.
وی افزود: انجام این کار احتیاج به قوانین و تحول دارد و بدون عزم فرابخشی، یک وزارت خانه نمی تواند به تنهایی وظایف خویش را انجام دهد."

زلفی گل با اشاره به اینکه نگاه شایسته ای به وزارت خانه های در رابطه با آموزش و پژوهش و فناوری وجود ندارد، خاطرنشان کرد: توجه به این وزارت خانه ها تضمین آینده است؛ چون انسان های دانا تربیت می کنند و دانایی بزرگترین سرمایه هر کشوری است.

نوع نگاه به وزارت خانه های متولی آموزش و پژوهش
وی افزود: ازاین رو این نگاه در سیستم مدیریت باید متفاوت شود و هزینه کرد برای این وزارت خانه ها بهترین نوع سرمایه گذاری است.
وزیر علوم تصریح کرد: آموزش عالی فرهنگ خاص خویش را دارد. در فرهنگ دانشگاهی پرسش و سوال یک ارزش است و پرسش و پرسشگری خلاقیت و نوآوری را به همراه خواهد داشت.
وی اظهار نمود: در بحث نخبه گزینی و نخبه پروری باید نوع نگاه متفاوت باشد؛ چون شغل ایجاد کردن برای نخبگان متفاوت می باشد و بهترین مسیر برای ایجاد شغل برای نخبگان، سرمایه گذاری است.

وزیر علوم خاطرنشان کرد: با اعتبارات اندکی که ما برای پارک ها در نظر می گیریم، طبیعی است که به اهداف نمی توانیم دست پیدا نماییم. باید توجه داشته باشیم که هر ریالی که برای علم و فناوری سرمایه گذاری می نماییم، چند صد تومان برای ما ایجاد می کنند.

زلفی گل با اشاره به اینکه افرادی که امروز مورد تقدیر قرار گرفتند، افرادی هستند که در مرجعیت علمی صاحب نظر و الگو هستند. بحث مرجعیت علمی را باید جدی گرفت و باید تلاش نماییم پژوهشگران برگزیده بعنوان الگو معرفی شوند و تجربیاتشان در رسانه ها مطرح شود.
وزیر علوم به آمار دانشمندان یک درصد و دو درصد بین المللی در کشور اشاره نمود و اظهار داشت: هم اکنون ۸۴۱ دانشمند یک درصد بین المللی داریم؛ در صورتیکه در سال ۸۳، چهار نفر دانشمند یک درصد برتر داشتیم. همینطور بیشتر از ۱۹۰۰ دانشمند دو درصد برتر در کشور داریم.
وی ضمن اشاره به تعداد در مجلات نمایه شده علمی و بین المللی، اظهار داشت: محلات بین المللی زیادی داریم، ولی این تعداد کافی نیست. دانشگاه ها همکاری لازم را داشته باشند که مجلات بین المللی شوند. هم اکنون حمایت های ویژه ای صورت می گیرد و مجلاتی که نمایه بین المللی بگیرند، جایزه ویژه دریافت می کنند.
وزیر علوم به اهمیت دیپلماسی علمی اشاره نمود و اظهار داشت: خوشبختانه در نمایشگاهی که در این یک هفته برگزار شد، از کشورهای خارجی حضور داشتند و تفاهمنامه هایی به امضا رسید و کشورها با ظرفیت های ما آشنا شدند.

وی تصریح کرد: ما می توانیم از راه محصولات دانش بنیان درآمدزایی نماییم و زمینه های خام فروشی را محدود نماییم. ایجاد زنجیره های اشتغال می تواند باعث رونق اقتصادی شود، به شرطی که به جامعه دانشگاهی اعتماد نماییم.

وی به مشکلات قانونی در این حوزه اشاره نمود و اظهار داشت: برای مثال بیمه پژوهش و فناوری نداریم و این یک لزوم است. همینطور قانون مالکیت های فکری مبحث جدی است و اگر توجه نکنیم سبب ذبح نوآوری می شود.
زلفی گل بر اهمیت نظام سنجش و نگرش تصریح کرد و اظهار داشت: بهره وری و رتبه بندی دانشگاه ها را بر مبنای شاخصهای رتبه بندی جدید باید جدی بگیریم، نتایج رتبه بندی دانشگاه ها بزودی منتشر می شود.

وی تصریح کرد: رتبه بندی باید بر مبنای سرانه، علم سنجی و معیارهای مشخص دانشگاه ها مشخص شود تا دانشگاه ها متوجه شوند بر مبنای استعداد و میزان تلاش از مزایای مادی و معنوی برخوردار خواهند شد. عدالت هم به همین معناست.

وزیر علوم خاطرنشان کرد: افزایش حقوق اعضای هیات علمی هم بر اساس عملکرد استادان و در نظر گرفتن این موارد بود و در مورد یاوران علمی (کارکنان غیر هیات علمی) هم همچنین است.





منبع:

1401/09/25
11:52:52
5.0 / 5
466
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد