نکسترو

رتبه ۴ جهانی ایران در ثبت مقاله نانو و بیستم دنیا در ثبت پتنت

رتبه ۴ جهانی ایران در ثبت مقاله نانو و بیستم دنیا در ثبت پتنت

به گزارش نکسترو نمایه سازی ۱۲هزار و ۱۹۰ مقاله در رابطه با فناوری نانو توسط پژوهشگران ایرانی در WoS، ثبت ۲۷۳ اختراع در رابطه با فناوری نانو در دفاتر ثبت پتنت آمریکا و اروپا و کسب رتبه ۲۰ جهانی ایران در پتنت های ثبت شده در USPTO در سال ۲۰۲۰، دستاورد یک ساله ایران در سال ۹۹ است.


به گزارش ایسنا، گزارش عملکرد سند گسترش کاربرد فناوری نانو ایران در سال ۱۳۹۹ در جهت اطلاع رسانی در مورد اقدامات صورت گرفته در زمینه برنامه های سند گسترش کاربرد فناوری نانو مصوب هیئت وزیران و تشریح عملکرد ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در ۵ فصل منتشر گردید. در فصل اول گزارش، وضعیت کشور در جهت اهداف کلان پیشرفت فناوری نانو بیان شده است.
بر این اساس در سال ۲۰۲۰ میلادی، ۱۲هزار و ۱۹۰ مقاله در رابطه با فناوری نانو توسط پژوهشگران ایرانی در WoS نمایه شد که معادل ۹۳.۵ درصد از کل مقالات نانو انتشار یافته در سال ۲۰۲۰ است. ایران با این سهم از انتشارات نانو، همانند سال گذشته، در رتبه چهارم دنیا قرار گرفت.
این جایگاه در حالی به دست آمده که ایران در سال ۲۰۰۱ و پیش از تأسیس ستاد فناوری نانو که تعداد معدودی از محققان و دانشمندان ایرانی با این فناوری نوظهور آشنا بودند با انتشار ۱۰ مقاله نانو در رده پنجاه و هفتم دنیا و ششم منطقه خاورمیانه قرار داشت. ایران در سالهای بعد همواره یک روند صعودی را در انتشار علوم نانو طی کرد، به صورتی که از انتشار سالانه ۱۰ مقاله نانو به انتشار روزانه ۳۳ مقاله نانو رسید.
در سال ۲۰۲۰ در میان دانشگاه های ایران، دانشگاه تهران با انتشار ۸۷۷ مقاله نانو (۷.۲درصد) از کل مقالات نانو ایران در این سال در رده نخست قرار دارد. بعد از آن به ترتیب دانشگاه تربیت مدرس ۵۸۲ مقاله نانو، دانشگاه صنعتی امیرکبیر ۵۳۰ مقاله، دانشگاه علوم پزشکی تهران ۵۱۰ مقاله و دانشگاه علم و صنعت ۴۸۰ مقاله در رده های بعدی قرار دارند.
تمامی واحدهای مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی هم نزدیک به یک چهارم از کل مقالات نانو ایران را منتشر نموده اند.
در شاخص اچ (h-Index)، رتبه جهانی ایران برای مقالات انتشار یافته در ۵ سال منتهی به ۲۰۲۰ (h-index پنج ساله) یازدهم است. سهم مقالات نانوی مشترک ایران با کشورهای دیگر در سال ۲۰۲۰ حدود ۳۰ درصد بود.
ایران در مجموع تا آخر سال ۲۰۲۰ تعداد ۲۷۳ اختراع در رابطه با فناوری نانو در دفاتر ثبت پتنت آمریکا و اروپا منتشر نموده است. تعداد پتنت های نانوی ایران در USPTO در سال ۲۰۲۰ به تعداد ۳۷ پتنت رسیده است. علاوه بر این، در همین سال، ۲۰ اختراع نانویی دیگر درحال ثبت نهایی در این دفتر هستند. رتبه ایران در پتنت های ثبت شده در USPTO در سال ۲۰۲۰ بیستم است.
نسبت تعداد پتنت ها به تعداد مقالات نانو نشان داده است که ۴.۶ پتنت نانویی در ازای هر ۱۰۰۰ مقاله نانو ثبت شده است. با این وجود، همین تعداد اختراعات در رابطه با فناوری نانو، سهمی در حدود ۲۹ درصد از کل پتنت های ثبت شده ایران در ادارات ثبت پتنت آمریکا و اروپا را شامل می شوند.
در سال ۱۳۹۸، حجم بازار نانو ایران ۷۴ درصد نسبت به سال قبل رشد داشت. در انتهای سال ۱۳۹۸، در مجموع ۲۳۴ شرکت در زمینه تولید محصولات، تجهیزات و خدمات حوزه فناوری نانو فعال بودند که از داده های جمع آوری شده از این شرکت ها، رقم کلی فروش معادل ۴۴ هزار و ۴۸۷ میلیاردریال به دست آمده است. از مجموع بازار فروش محصولات نانو ساخت ایران در سال ۱۳۹۸، ۲۶۴۸ میلیاردریال (حدود ۶درصد) در ارتباط با صادرات این محصولات به کشورهای دیگر و ۴۱ هزار و ۸۳۹ میلیاردریال آن در ارتباط با فروش در بازار داخلی بوده است.
محصولات فناوری نانو ایران به صورت کلی در سه گروه کالا، خدمات و تجهیزات دسته بندی می شوند که در ادامه وضعیت کلی هر دسته عرضه می شود. در سال ۱۳۹۸ بیشترین حجم بازار نانو، معادل ۹۶ درصد، متعلق به کالاهاست. بخش خدمات پارسال نزدیک به ۱۳۰درصد رشد داشت و از ۴۴۳ میلیاردریال به ۱۰۱۵ میلیاردریال رسید.
در سال ۱۳۹۸، بخش زیادی از بازار خدمات را خدمات پوشش دهی و پس از آن خدمات شبکه آزمایشگاهی تشکیل دادند. فروش تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی فناوری نانو در سال ۱۳۹۸، با وجود تحریم ها و کمبود منابع مالی و حمایتی با افزایش ۴۸درصدی همراه بوده است.
در سال ۱۳۹۸، بیشتر از ۵۵ درصد از حجم بازار کالاهای فناوری نانو، به حوزه ساخت وساز متعلق می باشد که عبارتند از: شیرآلات، شیشه های کم گسیل، بتن سبک، انواع کف پوش، انواع کاشی و گرانیت آنتی باکتریال. در رتبه بعدی، صنایع اپتوالکترونیک قرار دارد که حدود ۱۲درصد از بازار کالاهای نانو ساخت ایران را به خود مختص کرده است. خودرو، نفت و گاز، نساجی و پلیمر و کامپوزیت با سهم بین ۲٫۹ تا ۲٫۵درصد در رتبه های بعدی قرار دارند. شیرآلات بهداشتی و خانگی به علت گستردگی بازار مصرف، حجم بالای تولید و همینطور کاربرد خوب تجهیزات لایه نشانی PVD در این صنعت، حجم بالایی از محصولات نانو حوزه ساختمان (بیش از ۷۰درصد) را پارسال به خود اختصاص دادند.
در سال ۱۳۹۸، بخش بزرگی (حدود ۶۶درصد) از بازار خدمات فناوری نانو ایران متعلق به خدمات پوشش دهی به روش رسوب فیزیکی بخار (PVD) است که در بخش های مختلف صنعت ساخت وساز همچون شیرآلات، کاشی و ورق استیل درحال عرضه خدمات فنی هستند. بعد از آن خدمات شبکه آزمایشگاهی با سهم ۳۲ درصدی در رده بعدی قرار دارد. محاسبه بازار نانو ایران در سال ۱۳۹۹ در دست اقدام است و گزارش نهایی آن در پاییز ۱۴۰۰ منتشر خواهد شد.
در طول سال ۱۳۹۹، فعالان حوزه فناوری نانو کشور از صرف توان و تخصص خود برای کمک به بهبود وضع کشور در مقابل ویروس کرونا فروگذار نکردند. محصولات فناوری نانو مؤثر در مقابله با همه گیری کووید-۱۹ را میتوان به دو دسته کلی محصولات مورد استفاده در پیشگیری و محصولات تشخیصی دسته بندی کرد. «ماسک های تنفسی بر پایه نانوالیاف، دستگاههای تصفیه کننده هوا بر پایه فناوری پلاسما، مواد ضدعفونی کننده دست و سطوح حاوی نانومواد و مکمل های دارویی برپایه نانومیسل»، مهم ترین محصولات برای پیشگیری و «دستگاه تشخیص زودهنگام کرونا برپایه نانوحسگر» محصول حوزه تشخیص هستند. خصوصیت های هریک از این محصولات در فصل اول این گزارش بیان شده است.
در فصل دوم، گزارش عملکرد برنامه های کلان، عملیاتی و اقدامات اجرایی فناوری نانو در کشور بیان شده است. بر این اساس اقدامات مختلف صورت گرفته در ۸ برنامه کلان شامل: «ترویج و آموزش عمومی فناوری نانو، ارتقای کیفیت علمی و پرورش سرمایه های انسانی فناوری نانو، مدیریت توسعه فناوری نانو، سازمان دهی و توسعه خدمات و زیرساخت های تجاری سازی فناوری نانو، ارتقای صنایع موجود و ایجاد صنایع جدید بر پایه فناوری نانو، پیاده سازی نظام استاندارد و ایمنی فناوری نانو، توسعه بازار محصولات نانو و ارتقای همکاریهای بین المللی در حوزه فناوری نانو» تشریح شده است.
در فصل سوم این گزارش، برنامه ها و اقدامات صورت گرفته در جهت سیاستگذاری پیشرفت فناوری نانو و ارزیابی برنامه ها و نهادها تبیین شده است.
به نقل از ستاد نانو، فصل چهارم گزارش به تشریح اقدامات دستگاههای اجرایی در جهت تکالیف سند گسترش کاربرد فناوری نانو پرداخته است. در فصل پنجم نیز، ارزیابی شاخص ها و گزارش تأمین مالی برنامه پیشرفت فناوری نانو ایران در سال ۱۳۹۹ ذکر شده است.




منبع:

1400/05/18
23:57:11
5.0 / 5
1202
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد