نکسترو
رییس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی:

باید شتاب زدگی را در تولید و چاپ سریع مقالات كنار بگذاریم

باید شتاب زدگی را در تولید و چاپ سریع مقالات كنار بگذاریم

به گزارش نکسترو رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ضمن اشاره به پرارزش بودن داده های ساخته شده در راه مطالعات واکسن اظهار داشت: یکی از معیارهای مقبول واقع شدن واکسن؛ حتی در جامعه خودمان و نه در صحنه بین المللی، چاپ کردن نتایج است. باید شتاب زدگی را در تولید و چاپ زودهنگام مقالات، کنار بگذاریم و با مشاوره خوب، مقاله درستی در این حوزه چاپ نماییم.



دکتر سیدعلیرضا ناجی در گفت و گو با ایسنا، به لزوم کاربردی تر شدن هرچه بیشتر تولیدات علمی و انتشار مقالات در کشور اشاره نمود و اظهار داشت: درست است که ما مقالات بسیار زیادی را چاپ می کنیم؛ ولی وقتی پژوهشی موجب ارتقای سلامت، افزایش سرمایه، چرخش صنعت و افزایش سلامت روانی و اجتماعی نشود، به چه درد می خورد؟

وی اضافه کرد: چاپ مقالات صِرف، برای ما بی فایده است. ما باید دراین زمینه خیلی فکر نماییم. در حقیقت باید مقرراتی وضع شود و به مقالاتی بها داده شود که منجر به تولید می شوند. آن هایی را بها بدهند که استنادات درست به آنها می شود و موجب تغییر در سلامت و چرخش صنعت، واکسن سازی و کیت سازی می شوند.

استاد ویروس شناسی پزشکی، با ذکر مثالی در مورد کشور کره جنوبی افزود: کره جنوبی همین کار را در سال ۲۰۰۳ و در زمان بیماری "سارس" انجام داد. ما نیز باید همین کار را انجام دهیم؛ وگرنه اصلا به نظر من این افتخار نیست که مقالات بسیاری چاپ کنیم؛ ولی ارتقای سلامت نداشته باشیم و در زمان ایجاد یک معضل بهداشتی، نتوانیم پاسخ گو باشیم.

ناجی به مطالعات واکسن های تولیدشده در کشور اشاره نمود و توضیح داد: این مساله دردناک و غم انگیزی است که الان هر روز واکسن های مختلفی رونمایی می شود و بعد مردم ما در حسرت یک واکسن درست و حسابی هستند! چرا باید این اتفاق بیفتد؟! من معتقد بودم و هستم که ما باید بر روی یک یا دو واکسن درست با یک پلت فرم صحیح و با یک مشاوره و یک شرکت خوب تولیدکننده واکسن این کار را انجام می دادیم و تمام سرمایه هایمان را از نظر فکری، معنوی و مادی، بر آن متمرکز می کردیم و مطمئنم که خیلی خیلی زودتر به نتیجه می رسیدیم.

وی به مقایسه شرایط واکسن سازی ایران در دوران کرونا پرداخت و افزود: آمریکا کشور به آن بزرگی با دو واکسن "فایزر" و "مدرنا" واکسیناسیون را تکمیل کرده است. البته یک واکسن دیگر به اسم «نووکس» درحال تحقیق است. "جانسون اند جانسون" هم تولید شده. آمریکا با آن سطح امکانات، تکنولوژی و سرمایه ای که در اختیار دارد، با آن تعداد کمپانی واکسن سازی چُنین شرایطی دارد.

رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان این مساله که ما باید شرکت های واکسن سازی مثل "پاستور" و "رازی" را تقویت می کردیم، تشریح کرد: ما واقعاً اشتباه کردیم. ما شرکت واکسن سازی مثل "پاستور" را داریم که باید آنرا تقویت می کردیم و خیلی زودتر سرمایه ها را به آن می دادیم. همین طور شرکت دیگری مثل "رازی" که آن هم پیشینه بسیار زیادی در کشور ما دارد. بهتر بود که به سبب سابقه این دو شرکت، مجموعه های دیگر نیز در قالب همکاری با آنها و با سرمایه گذاری در این شرکت ها، دو پلت فرم خیلی خوب واکسن را جلو می بردند تا مردم آنقدر در حسرت و استرس واکسن نمانند.

عضو هیئت علمی بیمارستان مسیح دانشوری با عنوان این مساله که «واکسن تولید کردن واقعاً کار سختی است، زحمات بسیار زیادی دارد و همکاران ما در شرکت های واکسن سازی زحمات بسیاری کشیده اند»، اظهار داشت: یکی از معیارهای مقبول واقع شدن واکسن؛ حتی در جامعه خودمان و نه در صحنه بین المللی، چاپ کردن نتایج است.

وی اضافه کرد: تا الان یک مقاله از نتایج مطالعات یکی از واکسن های تولید داخل و مطالعه قسمت ترایال حیوانی آن انتشار یافته است. البته هنوز داوری نشده است و فقط سابمیت شده تا بعد داوری شود؛ ولی میدانم که افراد مختلفی در مورد آن نظر داشتند.

رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، انتشار این نتایج را شتاب زدگی دانست و اظهار داشت: یک شتاب زدگی در چاپ و نشر این دیتاها وجود داشته است. به نظرم باید شتاب زدگی را در تولید و چاپ سریع مقالات کنار بگذاریم. دراین زمینه باید صحبت شود و با مشاوره خوب، مقاله درستی چاپ شود.

وی در آخر به اهمیت زیاد داده های تولید شده در مطالعات واکسن برکت اشاره نمود و افزود: مطمئناً داده های بسیار ارزشمندی در این مطالعات تولید شده است، تنها باید دقت بیشتری انجام گیرد. به هر حال واکسن برکت از نخستین واکسن های کشور ماست و اهمیت دارد که در فضای علمی کشور و حتی جهان، داده های باارزش آن چگونه معرفی و ارائه می شود. تقاضای من این است که با مشاوره بهتر با افرادی صاحب نظر، بتوانیم اطلاعات مربوط به واکسن هایمان را در مجلات معتبر منتشر نماییم.





منبع:

1400/04/11
15:43:30
5.0 / 5
1263
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد