نکسترو
پژوهشگران عنوان كردند

كاهش سرب چای، با 5 دقیقه دم كردن

كاهش سرب چای، با 5 دقیقه دم كردن

بررسی های میزان سرب پانصد نمونه چای سیاه و چای سبز موجود در بازار نشان داد که میزان سرب چای دم کرده کم تر از حد مجاز است و پنج دقیقه دم کردن، بهترین زمان برای کاهش میزان سرب و حفظ عطر و طعم چای است.



به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، چای پس از آب شرب، سالم ترین و پرمصرف ترین نوشیدنی در سطح جهان است و ۷۵ درصد از انواع چای در جهان را چای سیاه تشکیل می دهد. گیاه چای دارای ترکیبات مفیدی مانند فلوراید، کافئین و مواد معدنی مفید برای سلامتی است.

با این وجود؛ این گیاه می تواند مقدار نسبتا زیادی از عناصر غیر ضروری و فلزات سنگین مانند کادمیم، سرب، قلع و... را نیز از خاک های آلوده جذب و در خود ذخیره کند. بااینکه غلظت فلزات در چای دم کرده بطور معمول اندک است، اما می تواند بخش مهمی از کل عناصر ورودی به بدن را تشکیل دهد.

فلزات سنگین بعد از ورود به بدن دفع نشده و در بافت ها، انباشته می شوند و همین موضوع موجب بروز بیماریها و عوارض مختلفی در بدن می شود. همین طور این مواد می توانند جایگزین دیگر املاح و مواد معدنی مورد نیاز در بدن شوند.

با توجه به اهمیت این مساله و همین طور فراوانی سرب در پوسته زمین، پژوهشگران با انجام مطالعه ای میزان سرب را در نمونه های چای سبز و سیاه وارداتی اندازه گیری کردند. همین طور تاثیر مدت زمان دم کردن چای در آزاد شدن سرب را مورد بررسی قرار دادند.

برای انجام این تحقیق، ۲۲۵ نمونه چای سیاه خشک وارداتی (از نوع کلکته هندوستان) و ۲۲۵ نمونه چای سبز خشک وارداتی (از نوع ژنمایکای چین) در بسته های ۱۰۰ گرمی از دو برند معتبر پر فروش از بازار تهران در سری های ساخت مختلف بصورت تصادفی در پاییز ۱۳۹۶ خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد.

مقدار سرب در انواع چای سیاه و سبز و دم کرده آنها بصورت نوشیدنی در سه زمان مختلف (۵، ۱۰ و ۱۵ دقیقه) دم کردن اندازه گیری شد. داده های به دست آمده با بهره گیری از روش ها و تحلیل های آماری مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته های این تحقیق نشان داد که مقدار سرب در هر دو نوع چای سیاه و سبز بصورت خشک، خیلی بیشتر از مقدار سرب در دم کرده آنها است. همین طور در دم کرده هر دو نوع نمونه چای سیاه و سبز میزان سرب در هر سه زمان دم شدن در حد مجاز استاندارد قرار دارد.

به علاوه مشخص شد هر چه مدت زمان دم کردن چای طولانی تری شود، مقدار سرب در آنها بالاتر می رود. بطوریکه مقدار سرب در چای دم شده در ۱۵ دقیقه خیلی بیشتر از مقدار سرب در چای دم شده در پنج دقیقه است. بدین سبب بهترین زمان برای دم کردن چای مدت زمان پنج دقیقه است که هم میزان فلز سرب در کم ترین مقدار ممکن خواهد بود و هم خاصیت های دیگر چای از لحاظ عطر و طعم، بهترین شرایط را دارد.

بررسی های این مطالعه که با تحقیقات پیشین نیز هم راستا است، نشان میدهد که هرچند برگ چای و چای خشک به دلیلهای مختلف در ضمن رشد و سپس در مراحل فرآوری در کارخانه گرفتار آلودگی به فلزات سنگین می شود، ولی محتوای این فلزات در چای دم کشیده بسیار کاهش یافته و مقدار کم تری از این فلزات جذب بدن می شود.

به گفته پژوهشگران این تحقیق؛ این بررسی نشان داد که نوشیدن چای سبب مسمومیت ناشی از این فلزات نمی گردد. بدین سبب در صورت مصرف متعادل، بعنوان یک نوشیدنی مفید شمرده می شود.

این پژوهشگران پیشنهاد می کنند: «مدت زمان دم کشیدن انواع چای سبز و سیاه تا پنج دقیقه کافی است و بهتر است مدت زمان دم کردن چای طولانی نشود. چونکه با این روش سرب کم تری وارد چای می شود و در نهایت مسمومیت حاصل از تجمع سرب در بافت ها بدن کاهش می یابد».

در انجام این تحقیق نیلوفر احسانی؛ دانشجوی دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه تبریز، به همراه پریسا زیارتی؛ عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی و علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی و مریم سلامی؛ دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه تهران، با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه تیر ماه سال جاری بصورت مقاله علمی با عنوان «بررسی مقادیر سرب در نمونه های وارداتی چای سیاه و سبز (Camellia siensis) و تعیین عامل زمان دم کردن نمونه ها، در مجله علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی انتشار یافته است.





منبع:

1400/04/10
22:46:02
5.0 / 5
1224
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد