نکسترو
در یك مطالعه بررسی شد

استفاده از یك جلبك خلیج فارس بعنوان ضد آفتاب

استفاده از یك جلبك خلیج فارس بعنوان ضد آفتاب

نکسترو: پژوهشگران دانشگاه هرمزگان با ساخت یک کرم حاوی عصاره نوعی جلبک قهوه ای، توانایی محافظت نوری یا SPF آنرا مورد بررسی قرار دادند.



به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، قرار گرفتن در معرض بیش از اندازه تابش خورشید، خصوصاً تابش اشعه ماورای بنفش خورشیدی موج میانی (UV-B) اصلی ترین علت سرکوب سیستم ایمنی، پیری زودرس، ملانوما و تومورهای خوش خیم و بدخیم پوست در انسان است. بنا بر این یافتن راه هایی برای پیش گیری از این لطمه ها لازم است.

استفاده از کرم های ضدآفتاب از دوران کودکی و استفاده خوراکی یا موضعی آنتی اکسیدان ها، از راه های احتمالی برای کاهش خطر بیماریهای پوستی است.

گیاهان بیشتر از جانوران مکانیسم های خاصی برای کاهش لطمه های ناشی از اشعه ماورای بنفش دارند. فلوروتانن از متابولیت ثانویه ای است که در دیواره سلولی جلبک های دریایی وجود دارد و می تواند بعنوان آنتی اکسیدان عمل کند. این متابولیت ها همین طور می توانند فعالیت ضد باکتری، ضد دیابت، ضد ویروسی، ضد سرطانی و ضد آلرژی نشان دهند.

در ایران گونه های مختلف جلبک وجود دارد و خلیج فارس به سبب دما و شوری بالا یکی از زیستگاه های منحصر به لحاظ تنوع ماکرو جلبک ها ست. یکی از این انواع جلبک قهوه ای «پادینا» است که در ناحیه جزر و مدی رشد می کند. به همین دلیل پژوهشگران با انجام یک مطالعه جلبک قهوه ای.Padina sp را از نظر فعالیت زیستی بررسی کردند و با استخراج فلوروتانن از آن کرمی برای ایجاد حفاظت نوری تهیه کردند.

برای انجام این مطالعه در پاییز سال 1398 ماکروجلبک پادینا از امتداد خط ساحلی جزیره قشم جمع آوری شد و پژوهشگران بعد از شستشو و خشک کردن جلبک ها، مبادرت به عصاره گیری از آن کردند. بعد از اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی عصاره جلبک پادینا، از این عصاره یک کرم ساخته شد و میزان SPF یا حفاظت نوری آن اندازه گیری شد.

بررسی های این مطالعه نشان داد که عصاره اتیل استاتی دارای میزان فلوروتانن بیشتری نسبت به عصاره آبی است و میزان این ترکیب در عصاره آبی بسیار ناچیز و قابل چشم پوشی است.

همچنین در این پژوهش فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی عصاره اتیل استاتی این جلبک تایید شد.

بررسی میزان محافظت نوری یا SPF کرم تولید شده از عصاره اتیل استاتی فلورتانن حاصل از جلبک قهوه ای پادینا نشان داد که این فرمولاسیون مطابق طبقه بندی اروپایی و استاندارد سازمان غذا و داروی آمریکا در طبقه محافظت نوری بالا قرار می گیرد.

نتایج به دست آمده از مطالعه حاکی از این است که می توان ماکروجلبک پادینا را بعنوان یک ماکروجلبک قهوه ای غنی از فلوروتانن معرفی نمود که دارای کارهای زیستی مانند مهار رادیکال آزاد، ضد باکتریایی و محافظت در مقابل اشعه ماورای بنفش است.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ می توان از این ماکروجلبک بعنوان یک فیلتر زیستی در فرمولاسیون کرم ها همچون کرم ضد آفتاب بهره برد.

در انجام این تحقیق سولماز سلیمانی، سپیده ماهانی نژاد و مرتضی یوسف زادی؛ پژوهشگران گروه زیست شناسی دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه هرمزگان، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه، تابستان سال جاری بصورت مقاله علمی با عنوان «نقش فلورتانن مشتق شده از جلبک قهوه ای.Padina sp بعنوان عامل محافظت کننده در مقابل اشعه ماورای بنفش و استرس اکسیداتیو» در مجله طب دریا، انتشار یافته است.





منبع:

1400/04/04
13:56:52
5.0 / 5
1323
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد