نکسترو
در نشست هم اندیشی شبكه مراكز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت مطرح شد

كاهش چشم گیر مرگ ناشی از بیماری های واگیر

كاهش چشم گیر مرگ ناشی از بیماری های واگیر

به گزارش نکسترو رئیس شبکه تحقیقاتی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ضمن اشاره به یافته های مطالعات «استپش» و «نسباد» اظهار نمود: میزان مرگ ناشی از بیماری های واگیر، مادران، نوزادان و تغذیه ای در استانهای کشور کاهش قابل ملاحظه ای داشته است و در سال ۲۰۱۵ این رقم در استان هرمزگان بیشترین و در استان زنجان کمترین بوده که البته تفاوت شش برابری بین میزان مرگ در این دو استان نگران کننده است.



به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، در نشست شبکه مراکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت که روز یکشنبه، 9 خرداد ماه 1400 برگزار شد، دکتر باقر لاریجانی، رئیس شبکه تحقیقاتی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، با بیان این مقدمه که تاکید عدالت در سلامت بر ضرورت بهره مندی هر فرد از فرصت مناسب برای دستیابی به سلامت کامل بالقوه اش است، خاطرنشان کرد: خوشبختانه کشور ایران موفقیت های چشم گیری در زمینه افزایش سلامت، افزایش امید به زندگی، کیفیت زندگی، ارتقای زیر ساخت ها و خدمات در حوزه سلامت بخصوص در مناطق محروم و کم برخوردار بدست آورده است، با اینکه هنوز با چشم انداز ایده آل مورد انتظار فاصله بسیاری داریم.

نایب رئیس کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر با بیان اینکه از سال ۱۳۸۵ دانشگاه های علوم پزشکی به تدریج مبادرت به تاسیس مراکز تحقیقاتی جهت بررسی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت کرده اند، اضافه کرد: این مراکز با هدف تولید شواهد علمی و مطالعاتی در مورد تبیین ارتباط عوامل اجتماعی- اقتصادی بر سلامت مردم در دهک ها و مناطق جغرافیایی مختلف و همینطور تأثیر دیگر متغیرها آغاز به کار کردند.

وی افزود: گام بعدی تاسیس شبکه مراکز تحقیقاتی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت بود، که در سال ۱۳۹۱ در وزارت بهداشت انجام شد.

رییس شبکه تحقیقاتی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت با بیان اینکه دسترسی به تخت بیمارستان، از مصادیق دسترسی به خدمات سلامت است، اضافه کرد: مقایسه توزیع تخت های بیمارستانی در استانهای مختلف در سال ۱۳۹۶ نشان داده است سرانه تخت فعال به جمعیت در استان یزد بیش ترین و در استان ‎های سیستان و بلوچستان و البرز کم ترین میزان را داشته است.

وی در همین خصوص تصریح کرد: تفاوت در سرانه تخت بیمارستانی نشان از تفاوت در دسترسی به خدمات سلامت در سطح کشور دارد که در واقع بستر ایجاد بی عدالتی در سلامت را مهیا می کند.

لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: افزایش دسترسی به عرضه دهندگان مراقبت های اولیه در مناطق روستائی از زیر ۵ درصد در سال ۱۳۵۷ به حدود ۹۸ درصد در سال ۱۳۹۷، نشان از بهبود وضعیت عدالت در سلامت در این مناطق دارد.

رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم در مورد وضعیت عدالت در پیامد های سلامت خاطرنشان کرد: به صورت کلی روند شاخص کلیدی "امید زندگی در بدو تولد" در کشور در سیزده سال قبل در هر دو جنس صعودی است و این شاخص از حدود ۵۸.۹ سال در سال ۱۳۶۵ به حدود ۷۵.۷ سال در سال ۱۳۹۷ رسیده است.

لاریجانی ضمن اشاره به یافته های مطالعه «استپش» و «نسباد» اضافه کرد: میزان مرگ ناشی از بیماری های واگیر، مادران، نوزادان و تغذیه ای در استانهای کشور کاهش قابل ملاحظه ای داشته است و در سال ۲۰۱۵ این رقم در استان هرمزگان بیشترین و در استان زنجان کمترین بوده است.

وی تفاوت شش برابری بین میزان مرگ در این دو استان را نگران کننده خواند.

نایب رئیس کمیته ملی جلوگیری از بیماری های غیرواگیر در ادامه به تشریح میزان مرگ به دلیل بیماری های غیرواگیر در استانهای کشور پرداخت و اضافه کرد: این رقم در استان گلستان بیشترین و در استان زنجان کمترین است و بین میزان مرگ در این دو استان تفاوت دو برابری وجود دارد.

وی همینطور روند کاهشی میزان مرگ کودکان را افتخار آمیز خواند و خاطرنشان کرد: خوشبختانه استانهای کشور از لحاظ شاخص میزان مرگ در میان کودکان زیر پنج سال به هم گرایی رسیده اند.

دکتر لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود با مقایسه وضعیت شاخصهای عدالت در سلامت ایران با دیگر کشورهای منطقه و جهان اضافه کرد: امید به زندگی در ایران از متوسط منطقه بالاتر است هر چند از برخی دیگر از کشورها در وضعیت نامطلوب تری قرار دارد.

وی در ادامه وضعیت کشور را از لحاظ میزان حوادث ترافیکی نسبت به خیلی از نقاط دنیا نامطلوب خواند و اضافه کرد: میزان مرگ ناشی از حوادث و سوانح در ایران بسیار بالاتر از میانگین مناطق سازمان جهانی بهداشت است.

در ادامه جلسه دکتر علی دل پیشه، رئیس دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی، دکتر علیرضا اولیایی منش، رئیس مرکز تحقیقات عدالت در سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر امیرحسین تکیان، معاون پژوهشی مرکز تحقیقات عدالت در سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران و برخی از اعضای هیات علمی مراکز تحقیقاتی عدالت در سلامت دانشگاه های علوم پزشکی کشور به بحث و بررسی در مورد اقدامات صورت گرفته در کشور، فرصتها و زمینه های همکاری مشترک در جهت پیشبرد اهداف شبکه در نظام سلامت پرداختند.

در بخش دیگری از این جلسه نسخه فارسی گزارش منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی در مورد مولفه های اجتماعی سلامت و عدالت در نظام سلامت که از جانب شبکه مراکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و مرکز تحقیقات عدالت در سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران تنظیم شده است، رونمایی گردید.

بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، این گزارش که با استفاده از نتایج تحقیقات در مورد مولفه های اجتماعی سلامت و بررسی گسترده وضعیت نابرابری های بهداشتی در منطقه با عنوان "بازسازی عادلانه تر: دستیابی به برابری سلامت در منطقه مدیترانه شرقی" به سرپرستی کمیسیون عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت در منطقه مدیترانه شرقی و با مشارکت دکتر باقر لاریجانی، نایب رئیس کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و دکتر محسن اسدی لاری، مدیرکل همکاریهای بین المل وزارت بهداشت از ایران پیش تر انتشار یافته بود، تجزیه و تحلیلی را در مورد وضعیت نابرابری های بهداشتی و عوامل مرتبط در منطقه مدیترانه شرقی مانند مهاجرت، جنگ و کشمکش های داخلی، علاوه بر عوامل اجتماعی، سیاسی و محیطی که بر سلامتی و رفاه در سرتاسر منطقه تاثیر می گذارند به همراه فهرستی از سفارش های عملی و اقدامات اساسی در این خصوص عرضه می دهد.





منبع:

1400/03/11
10:36:58
5.0 / 5
1331
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد