نکسترو
در  نشست اعضای شبكه ملی تحقیقات پوكی استخوان مطرح شد

دردسرهای پوكی استخوان و شكستگی در سنین بالای 50 سال

دردسرهای پوكی استخوان و شكستگی در سنین بالای 50 سال

به گزارش نکسترو معاون تحقیقات وزارت بهداشت به انتقاد ضمنی از شبکه های تحقیقات سلامت پرداخت و اظهار داشت: این بخش ها می توانند با تکمیل پازل های پژوهشی در کشور خیلی از نگرانی های بهداشتی را مرتفع کنند.


به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، اعضای شبکه ملی تحقیقات پوکی استخوان کشور به طور مجازی و حضوری گرد هم آمدند و در جریان آخرین وضعیت طرح های ارائه خدمات یکپارچه شکستگی های ثانویه در مراکز درمانی پایلوت قرار گرفتند.
در ا ین جلسه که با حضور دکتر فرید نجفی، معاون تحقیقات و فناوری، دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت و دکتر قاسم جان بابایی، معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر باقر لاریجانی، رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم و دیگر اعضای این شبکه از دانشگاه های علوم پزشکی کشور برگزار شد، برنامه های فعلی و آتی شبکه تحقیقات در امتداد مراقبت یکپارچه شکستگی های ثانویه مورد بررسی قرار گرفت.
دکتر فرید نجفی، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در این برنامه با انتقاد از منفعل بودن خیلی از شبکه های تحقیقاتی در کشور، این شبکه ها را مغز متفکر در حیطه های تخصصی خواند که میتوانند با تکمیل پازل های پژوهشی در کشور خیلی از نگرانی های بهداشتی را مرتفع کنند.
وی اشاره کرد: موسسه ملی تحقیقات علوم پزشکی (NIMAD) نیز تحقیقات هدفمند در شبکه ها را مورد حمایت قرار میدهد و کشور در شرایطی هست که می بایست تولید دانش، هدفدار و جهت مند باشد و ما انتظار داریم دانش تولید شده بجای انباشته شدن به دست سیاستگذاران این عرصه برسد و به شکل مداخلات موثر به کار گرفته شود.

تلاش برای ارائه تصویری مناسب از پوکی استخوان
دکتر باقر لاریجانی با اشاره به اینکه خدمات پیشگیری و درمان استئوپروز و شکستگی در کشور از وجود شکاف بزرگی در سطح ارائه دهندگان و گیرندگان خدمت، سیاست گذاران و سیستم سلامت و بیمه ها رنج می برد، اظهار داشت: آگاهی ناکافی در مورد بیماری و تبعات آن، آموزش ناکافی پزشکان و کادر درمان، شکاف بزرگ بین نیاز و ارائه خدمات و فقدان سیاست و برنامه عملیاتی از با اهمیت ترین نگرانی های مطرح در این عرصه هستند که می بایست مورد توجه قرار بگیرند.
نایب رییس کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر افزود: متاسفانه در موارد قابل توجهی بیماران گرفتار شکستگی مورد پیگیری های آتی قرار نمیگیرند و بعد از ترخیص از بیمارستان درمان خودرا پیگیری نمی کنند.
وی مراقبت یکپارچه در استئوپروز را فرصتی برای جبران این مساله خواند و اشاره کرد: با گسترش اطلاعات اپیدمیولوژیکی و ثبت بیماران گرفتار شکستگی های ناشی از پوکی استخوان قادر خواهیم بود به طور موثری بیماران را مدیریت نماییم.
رییس پژوهشگاه اشاره کرد: شبکه تحقیقات استئوپروز با راه اندازی شبکه ای از دانش و اطلاعات در زمینه استئوپروز جهت تبادل داده ها و تجارب موجود در مناطق مختلف کشور در صدد است تا تصویری مناسب جهت برنامه ریزی و سیاست گذاری در حوزه پوکی استخوان ارائه کند.
وی افزود: ساماندهی، هدفمند کردن، بسترسازی تحقیقات بنیادی و کاربردی با همکاری سازمان یافته بین واحدهای همراستا بر طبق تصویر موجود از وضعیت ابعاد بیماری استئوپروز در کشور رسالتی است که در شبکه دنبال می شود.
لاریجانی مراقبت یکپارچه استئوپروز و شکستگی را شامل سه سطح پیشگیری اولیه، مدیریت و درمان و پیگیری خواند و اضافه کرد: در همین راستا خدمات یکپارچه شکستگی های ثانویه (FLS) شامل شناسایی، ارزیابی، درمان و پیگیری موارد شکستگی اولیه در چند بیمارستان بصورت پایلوت مستقر شده و راهنمای بومی FLS وسامانه الکترونیک FLS نیز به راه افتاده است.

لزوم در اولویت قرار گرفتن بیماریهای اسکلتی
در بخش دیگری از این جلسه، دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز با تاکید بر ضرورت تغییر در ساختار نظام شبکه فعلی، پیری جمعیت را بحرانی برای آینده نزدیک ایران خواند و اضافه کرد: بحث بیماریهای عصبی، عضلانی و اسکلتی به سبب بار ناشی از آن می بایست در اولویت های سیاست گذاری در سیستم سلامت قرار بگیرد.
معاون بهداشت وزیر بهداشت اضافه کرد: بدون شک این بیماری بار مالی بسیار زیادی را به اقتصاد جهانی تحمیل خواهدنمود. همین طور شکستگی های ناشی ازپوکی استخوان سال ها زندگی توام با ناتوانی را برای افراد به همراه خواهد داشت، بطوریکه ناتوانی ناشی از پوکی استخوان بسیار بالاتر از سایر بیماریهای غیرواگیر است.
رئیسی عنوان کرد: از هر دو زن بالای ۵۰ سال و از هر چهار مرد بالای ۵۰ سال یک نفر در معرض شکستگی ناشی از پوکی استخوان است و استفرار کلینیک ها و نظام ارجاع و تشحیص زودرس نیاز به پیگیری جدی دارد.
وی همین طور سارکوپنی را تخریب توده و قدرت عضلانی تعریف کرد و اظهار داشت: این بیماری نیز در سنین بالا ایجاد می شود و همانند پوکی استخوان زمینه ساز شکستگی های استخوانی و ناتوانی های حرکتی در افراد می شود.
معاون بهداشت وزیر بهداشت با طرح این مساله که ۲۰ تا ۵۰ درصد افرادی که به سبب پوکی استخوان گرفتار شکستگی لگن می شوند در سال اول شکستگی فوت می کنند، اضافه کرد: در صورت بهبود شکستگی نیز در 80 درصد موارد افراد به کیفیت زندگی پیش از شکستگی بر نمی گردند.
رئیسی کمپین کشوری افزایش سواد جامعه در مورد استئوپروز و استئوپنی، پیمایش ملی IMOS و STEPS و تشخیص سریعتر استئوپروز در خانم های بالای 50 سال را از طرح های در اولویت وزارت بهداشت دراین زمینه خواند.
طبق اعلام روابط عمومی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، در بخش دیگری از این جلسه دکتر افشین استوار، رییس مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه کلیات مربوط به طرح خدمات یکپارچه شکستگی های ثانویه (FLS) را به سمع شرکت کنندگان رساند و در ادامه هر یک از مراکز پایلوت شامل بیمارستان شفا یحیاییان و مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی گلستان به ارائه جزئیات مربوط به تجارب خود در راه اندازی سرویس پیش گیری از شکستگی های ثانویه پرداختند.




منبع:

1400/03/08
22:34:11
5.0 / 5
1273
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد