مروری بر بررسی های پژوهشگران؛
با این نان، چربی خون را كنترل كنید
چربی خون، یکی از مهم ترین فاکتورهای سلامت است که بایستی به خوبی کنترل شود تا منجر به مشکلاتی نظیر سکته و سایر بیماریهای قلبی عروقی نشود. پژوهشگران کشور برای رسیدن به این هدف، استفاده از نان حاوی دانه کتان را پیشنهاد داده اند.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، بیماری های قلبی عروقی از شایع ترین علل مرگ ومیر در جهان هستند. مصرف سیگار، فشارخون بالا، سابقه خانوادگی و چربی خون بالا، از عوامل مؤثر در ایجاد چنین بیماری هایی هستند. سطح چربی های خون شامل تری گلیسیرید، کلسترول و LDL در بیماران گرفتار مشکل چربی خون یا اصطلاحاً هیپرلیپیدمیک بیشتر از سایر افراد است. این چربی های موجود در جریان خون با ایجاد پلاک های آترواسکلروزیس( تصلب شرایین) می توانند منجر به بیماریهای قلبی عروقی شوند.
اختلالات چربی خون می توانند بصورت اولیه و ارثی بوده یا بصورت ثانویه در اثر رژیم غذایی ناسالم، بیماری هایی مانند دیابت، هیپوتیروئیدیسم و حتی بیماریهای مزمن کلیوی ایجاد شوند.
امروزه به اعتقاد پژوهشگران، آمار بیماران قلبی در جهان رو به افزایش است، بطوریکه پیش بینی می شود تعداد چنین بیمارانی تا سال 2030 به حدود 23 میلیون نفر افزایش پیدا کند. در کشور ما ایران نیز، میزان شیوع کلسترول بالا حدود 41 درصد، تری گلیسیرید بالا 46 درصد و LDL بالا، حدود 36 درصد است که همگی بعنوان مقادیری بسیار بالا ارزیابی می شوند. امروزه روش های بسیاری برای درمان هیپرلیپیدمی وجود دارد که از آن جمله می توان به دارو درمانی و ترمیم رژیم غذایی اشاره نمود.
اگرچه به سبب عوارض جانبی برخی داروها، توجه به روش های با خطر کمتر دارای ارجحیت است.
در همین زمینه، محققانی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران دست به انجام پژوهشی زده اند که در آن تأثیر مصرف نان حاوی دانه کتان (یا بزرک) بر بهبود وضعیت چربی خون مورد ارزیابی علمی واقع شده است.
این مطالعه با مشارکت 48 بیمار هیپرلیپیدمیک یا مبتلابه چربی بالا به مدت شش هفته انجام شد. بیماران بصورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله دو عدد نان حاوی 20 درصد دانه کتان و گروه کنترل دو عدد نان ساده بصورت روزانه مصرف کردند. سپس سطوح چربی خون و فشارخون و همین طور برخی فاکتورهای دیگر داوطلبان مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت.
نتایج این بررسی ها نشان داد که مصرف نان محتوی دانه های کتان، به شکلی قابل توجه سطح کلسترول، تری گلیسیرید و فشارخون افراد را می کاهد. همین طور مصرف این ماده غذایی موجب می شود که سطوح ماده مفیدی به نام آپلین در خون افراد افزایش یابد.
دراین باره، محمدحسن انتظاری، محقق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و همکارانش می گویند: «با استناد به یافته های مطالعه ما، مصرف نان دانه کتان منجر به کاهش تری گلیسیرید، کلسترول، فشارخون سیستول و دیاستول و همین طور افزایش سطح آپلین می شود».
به گفته آنها، «بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که چنانچه دوز مصرفی و شرایط نگهداری آرد کتان رعایت شود، می توان از آن در تهیه نان برای اصلاح وضعیت افراد مبتلابه چربی خون استفاده کرد».
این یافته ها که بر مصرف نان حاوی دانه کتان بعنوان یک ماده غذایی کاهنده چربی های خون تاکید دارند، در نشریه «علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران» وابسته به انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور انتشار یافته اند.
انتهای پیام
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب