پژوهشگران پیشنهاد كردند
روشی برای پیش بینی مقدار ازن در هوا
آلودگی هوای کلان شهرهای مختلف خصوصاً تهران، این روزها مثل خیلی از روزهای دیگر سال، سروصدای زیادی به پا کرده است. پژوهشگران کشور برای کمک به حل این آلودگی، مسئولان را به استفاده از یک مدل ریاضی کاربردی برای پیش بینی مقدار ازن هوا فراخوانده اند.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، معضل آلودگی محیط زیست، بی هیچ تردیدی امروز بعنوان یکی از اصلی ترین چالش های زندگی شهرنشینی شناخته می شود و همه ساله خسارات فراوان جانی و مالی را به شهروندان و ساکنان شهرهای بزرگ و پرجمعیت تحمیل می کند. در این میان معضل آلودگی هوا در صدر لیست مظاهر آلودگی از بابت خطرساز بودن قرار گرفته و مروری بر آمارهای سازمان بهداشت جهانی می تواند شاهدی بر این ادعا باشد.
گسترش بی رویه شهرها و شهرنشینی و نیز رشد بخش صنعت به خصوص در مجاورت شهرهای بزرگ و پرجمعیت و ترکیب آنها با مجموعه عوامل طبیعی و اقلیمی نه فقط موجب افزایش آلودگی هوای شهرها شده، بلکه تغییراتی را در اقلیم جهانی ایجاد کرده که در سالهای اخیر به شدت مورد توجه پژوهشگران و برنامه ریزان قرار گرفته است.
بنا بر گفته متخصصان و بر طبق گزارش موسسه بین اللملی تحقیقات سرطان، در سال 2013 آلودگی هوا و ذرات معلق در آن بعنوان ترکیبات صددرصد سرطان زا برای انسان طبقه بندی شده اند. همین طور بر طبق گزارش مربوط به بار بیماریهای جهانی، آلودگی هوا چهارمین عامل خطر برای مرگ در دنیا و همین طور هفتمین عامل خطر در ایران است.
در این میان، کلان شهر تهران باتوجه به شرایط توپوگرافی و اقلیمی آن و همین طور تردد نزدیک به 5 میلیون وسیله نقلیه و استقرار تعداد زیادی واحدهای صنعتی بزرگ و کوچک، یکی از هشت شهر بزرگ کشور است که آلودگی هوا در آن به یکی از اشکالات بزرگ تبدیل گشته است و در صورت عدم برنامه ریزی صحیح و اتخاذ راهکارهای کنترلی می تواند اثرات جبران ناپذیری بر سلامت افراد و محیط زیست وارد کند.
در این زمینه، یک تیم پنج نفره تحقیقاتی از دانشکده محیط زیست کرج، پردیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران پژوهشی را انجام داده اند که در آن تلاش شده است در برای کمک به مدیریت بهتر وضع آلودگی هوا در تهران، از مدلهای هوشمند برای پیش بینی میزان گاز خطرناک ازن در هوای این شهر استفاده گردد.
در این پژوهش تحلیلی-کاربردی، پژوهشگران با بهره گیری از داده های روزانه ازن ایستگاه های سنجش کیفیت هوای شهر تهران، هواشناسی، فضای سبز، ترافیکی و متغیرهای زمانی مثل تأخیر زمانی یک روزه، از مدل شبکه عصبی مصنوعی بهره برده و به پیش بینی گاز ازن در کلان شهر تهران پرداخته اند.
بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، پژوهشگران بیان کرده اند که خطای مدل شبکه عصبی کمتر از روش های معمول دیگر برای اجرای پیش بینی مورد نظر است.
بر اساس نتایج آنالیز فوق، عواملی مانند فصل سال و طول ساعات آفتابی بیش ترین تأثیر را در میزان تراکم گاز ازن در هوای شهر تهران دارند و می توان با بهره گیری از آنها، تعیین کرد که در چه روزهایی، میزان این گاز خطرناک در تهران بیشتر خواهد بود.
در همین رابطه، علی جهانی، پژوهشگر گروه محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی دانشکده محیط زیست کرج و سایر همکارانش در این تحقیق اشاره داشته اند: «آنالیز حساسیتی که روی مدل مورد نظر برای شناسایی تأثیرگذارترین پارامترها در این خصوص انجام شده، نشان میدهد که جهت پیش بینی میزان تراکم ازن هوا در شهر تهران، پارامترهای فصل/سال و طول ساعات آفتابی در الویت قرار دارند و این امر می تواند در مدیریت آلودگی هوای شهر می تواند تأثیر به سزایی داشته باشد».
آن ها افزوده اند: «از پارامترهای مهم دیگر بر میزان غلظت ازن هوا، پارامتر طول خیابان و پس ازآن پارامتر فصل گرم/ سرد است. با بهره گیری از این روش و عوامل معرفی شده، ما می توانیم میزان تراکم ازن هوا را در آن روز بسنجیم و این امر نیز در مدیریت آلودگی هوای شهر تأثیر به سزایی خواهد داشت».
بر اساس این یافته های علمی که در فصل نامه «بهداشت و ایمنی کار» وابسته به انجمن علمی بهداشت کار ایران انتشار یافته اند، می توان تصمیم های مدیریتی در جهت پیش گیری از برخی اثرات آلودگی هوا و لطمه دیدگی کمتر اقشار لطمه پذیرتر جامعه نظیر اطفال، سال خوردگان و بیماران قلبی و تنفسی اتخاذ نمود.
به اعتقاد جهانی و همکارانش، «با پیش بینی میزان آلودگی هوا در ایام پیش رو می توان تصمیم گیری های مدیریتی برای کنترل آلودگی هوا و ارائه راهکارها و هشدارهای لازم را انجام داد. این مساله به صورت ویژه در پیش بینی وضعیت آلودگی هوا در شهرهای صنعتی و پرجمعیتی همچون تهران از اهمیت به سزایی برخوردار خواهد بود».
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب