نکسترو
در یك مطالعه مروری بررسی شد

نقش كیفیت خواب در كنترل دیابت

نقش كیفیت خواب در كنترل دیابت

نتایج یك مطالعه مروری نشان داد كه كیفیت خواب بیشتر بیماران مبتلا به دیابت متوسط و پایین است. از آنجائیكه كیفیت خواب نقش مهمی در كنترل این بیماری دارد، انجام مداخلات موثر دراین زمینه ضروری می باشد.


به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، دیابت یک بیماری متابولیکی شایع در ایران و جهان است. سبک زندگی یکی از عواملی است که تاثیر زیادی در کنترل این بیماری دارد.
کیفیت خواب بعنوان یکی از فاکتورهای سبک زندگی، علاوه بر حفظ و نگهداری انرژی، نقش مهمی نیز در تنظیم هورمونی بدن دارد. همین طور اختلالات هورمونی می تواند کیفیت خواب و کیفیت زندگی افراد را کم کند.
کیفیت خواب یکی از موضوعات مهم در بیماری دیابت است. بنا بر این «محمدصادق سرگلزائی» و «دانیال کوهستانی»، پژوهشگران کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در یک مطالعه مروری کیفیت خواب افراد مبتلا به دیابت در ایران را مورد بررسی قرار دادند.
در این مطالعه مقالات در رابطه با کیفیت خواب افراد ایرانی مبتلا به دیابت در پایگاه های داده مختلف بررسی گردید. جستجوی این مقالات در بازه زمانی ابتدای پایگاه تا ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ انجام شد و بعد از ارزیابی در نهایت ۲۷ مقاله در رابطه با این مساله مورد بررسی قرار گرفت.
بعضی از این مقالات درباب وضعیت کیفیت خواب بیماران مبتلا به دیابت بودند، برخی مطالعه ها مداخلات کیفیت خواب این بیماران را ارزیابی کردند و تعدادی تاثیر کیفیت خواب بر فاکتورهای متابولیک را توصیف کرده بودند.

وضعیت کیفیت خواب بیماران مبتلا به دیابت
حدود ۸۵ درصد از مطالعات بررسی شده، کیفیت خواب این بیماران را نامطلوب و متوسط ارزیابی کرده اند. در این مطالعات مشخص شد افراد سالمند، نوجوانان و یا زنان حامله مبتلا به دیابت، کیفیت خواب پایین تری دارند.
همین طور در مطالعه ای مشخص شد که حدود ۸۰ درصد بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، کیفیت خواب پایین داشتند و در مطالعه ای دیگر کیفیت خواب ۷۰ درصد از بیماران دیابت نوع یک پایین بود.
پژوهشگران این مطالعه مروری باتوجه به نتایج این مقالات می گویند: بنظر می رسد یکی از عوامل موثر بر کیفیت خواب نوع دیابت است و مبتلایان به دیابت نوع دو کیفیت خواب پایین تری دارند.

مداخلات در کیفیت خواب بیماران مبتلا به دیابت
باتوجه به نتایج مقالات بررسی شده، مشخص شد که انواع طب مکمل مثل طب فشاری، ماساژ بازتابی کف پا و رایحه درمانی می توانند در کیفیت خواب این بیماران را بالا برند.
نتایج مقالات بررسی شده نشان داد که استفاده از مواد غذایی مانند زعفران، افزایش کارهای بدنی مثل ورزش های هوازی می تواند مدت خواب None REM را افزایش دهد. همین طور مشخص شد روش های ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس می تواند موجب بهبودکیفیت خواب بیماران مبتلا به دیابت شود.

تاثیر کیفیت خواب بر فاکتورهای متابولیک
در بررسی ها مشخص شد که کیفیت خواب بر میزان فاکتورهای متابولیکی موثر است. نتایج مطالعات نشان داد که کیفیت خواب پایین می تواند، موجب افزایش میزان کلسترول کل(TC) و قند خون ناشتا(FBS) شود.
همین طور مشخص شد طول مدت خواب بر میزان قند خون موثر است. در افراد مبتلا به دیابت، خواب بیشتر از ۹ ساعت و یا کمتر از پنج ساعت می تواند قند خون را افزایش دهد.
از نظر هورمونی؛ کاهش طول مدت خواب لپتین(عامل سیری) را کاهش و گرلین(محرک اشتها) را بیشتر می کند. آزاد شدن هورمون رشد و گرلین با بالا بردن سطح کورتیزول، موجب کاهش حساسیت به انسولین و اختلال تحمل گلوکر می شود. افزایش سطح هورمون رشد ممکنست بوسیله ایجاد مقاومت به انسولین گذرا در سلول های عضلانی موجب افزایش قند خون و افزایش مقاومت به انسولین در سایر بافت ها شود.
همین طور مطالعات حاکی از آنست که کیفیت خواب پایین موجب افزایش سطح هموگلوبین A۱C می شود. این شاخص می تواند متوسط قند خون دو تا سه ماه گذشته را نشان دهد و بالا بودن آن نشانه دیابت یا پیش دیابت است.
نتایج حاصل از مرور مطالعات نشان داد که ۱۵ درصد مقالات وضعیت کیفیت خواب بیماران دیابتی را مطلوب، ۳۵ درصد مقالات کیفیت خواب را نامطلوب و ۵۰ درصد کیفیت خواب را متوسط گزارش کردند.
بگفته پژوهشگران این مطالعه مروری؛ باتوجه به سطح پایین کیفیت خواب بیماران دیابتی، گستردگی مفهوم خواب و تاثیر کیفیت آن، بر دیابت، بررسی شاخصهای موثر بر کیفیت و کمیت خواب و انجام مداخلات موثر بر کیفیت خواب لازم است.
نتایج این مطالعه به صورت مقاله مروری با عنوان «کیفیت خواب افراد مبتلا به دیابت در ایران» در فصل نامه پایش؛ وابسته به پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی انتشار یافته است.




منبع:

1399/06/29
14:16:59
5.0 / 5
1929
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد