نکسترو
در یك پژوهش مطرح شد

بار اختلالات روانی بر دوش خاورمیانه

بار اختلالات روانی بر دوش خاورمیانه

نكسترو: نتایج یك مطالعه نشان داد كه بار بیماری اختلالات روانی در منطقه خاورمیانه بیشتر از میزان جهانی است. همین طور در این منطقه به سبب موانع فرهنگی و سایر محدودیت ها، زنان بیشتر از مردان در معرض اختلالات روانی قرار دارند.


به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، منطقه خاورمیانه واقع در جنوب غربی قاره آسیا، منطقه ای راهبردی از نظر جغرافیایی و انرژی است. این منطقه شامل کشورهای کمتر توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه است که از نظر تولید ناخالص داخلی، فاکتورهای بهداشتی و ظرفیت ها و پوشش سیستم های بهداشتی با هم بسیار متفاوت هستند.

باتوجه به شرایط درگیری و جنگ های اخیر در بیشتر کشورهای خاورمیانه و وضعیت ایران، همین طور اهمیت زیاد اختلالات روانی بعنوان بارزترین چالش سلامت جهانی، پژوهشگران دانشگاه های علوم پزشکی تهران و ایران در مطالعه ای وضعیت اختلالات روانی را درکشورهای خاورمیانه در دوره زمانی ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ بررسی کردند.

احمدعلی نوربالا، پژوهشگر مرکز تحقیقات طب روان شناختی بیمارستان امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران و فاروق نعمانی، پژوهشگر علوم مدیریت و اقتصاد سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران به همراه همکارانشان در بیمارستان روزبه و دانشگاه علوم پزشکی ایران، در این مطالعه مشارکت داشتند.

این پژوهش برمبنای آخرین داده های انتشار یافته و در دسترس، در پایگاه اطلاعاتی GBD در سال ۱۳۹۸ انجام شد. در این مطالعه اختلالات روانی مثل اسکیزوفرنی، افسردگی، اختلال دوقطبی، اضطراب، اختلال خوردن، اوتیسم، بیش فعالی (ADHD)، اختلال رفتاری و اختلال ذهنی مورد بررسی قرار گرفتند.

در این پژوهش از شاخص دالی (DALY) بعنوان معیاری برای کل بیماری استفاده شد. این شاخص مجموع سال های عمر از دست رفته به سبب مرگ زودرس و ناتوانی ناشی از بیماری را نشان میدهد.

کشورهایی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند؛ ایران، مصر، ترکیه، عراق، عربستان سعودی، یمن، سوریه، امارات متحده عربی، اردن، فلسطین، لبنان، عمان، کویت، قطر، بحرین و قبرس بودند. بعضی از این کشورها به سبب محدودیت های اقتصادی و توسعه بهداشتی، عملکرد ضعیفی در ثبت داده ها در پایگاه GBD داشتند.

داده های استخراج شده از پایگاه اطلاعاتی GBD نشان میدهد که در کشورهای ایران، بحرین و قطر بیشترین بار اختلالات روانی وجود دارد و کشورهای مصر، عراق و یمن کم ترین میزان این دفعه را دارند.

باید توجه داشت که ارزیابی اختلالات و سلامت روان در کشورهایی مثل ایران نسبت به سایر کشورهای منطقه بیشتر است و داده های بیشتری در پایگاه اطلاعاتی ثبت شده. در صورتیکه سایر کشورها در این عرصه نقص اطلاعاتی دارند. بدین سبب ممکنست بالا بودن بار اختلالات روانی در ایران به سبب اطلاعات ثبت شده بیشتر باشد.

یافته ها حاکی از آنست که بار بیماری اختلالات روانی در منطقه خاورمیانه بیشتر از میزان جهانی آن است و همین طور مشخص شد که دو اختلال افسردگی و اضطراب بیشترین میزان بار اختلالات روانی خاورمیانه را دارند و در میان تمامی کشورهای این منطقه اختلال افسردگی و اضطراب در میان زنان بیشتر از مردان است.

نتایج نشان داد که گروه سنی ۱۵ تا ۴۹ سال بالاترین میزان شاخص دالی اختلالات روانی را به خود مختص کرده است. اختلالات روانی در این سن، بار پیش بینی شده آینده را بدتر می کند. برای اینکه این اختلالات در سنین جوانی سبب اثرات سوء زیادی بر جنبه های مختلف زندگی همچون عملکرد تحصیلی، اشتغال، درآمد، روابط شخصی و مشارکت اجتماعی می شود و بر درآمد و نیروی کار کشور تاثیر زیادی دارد.

این یافته ها به لزوم توجه سیاست گذاران کشورهای منطقه خاورمیانه برای کاهش شیوع اختلالات روانی تاکید می کند. به همین دلیل پژوهشگران این منطقه پیشنهاد می کنند: «سیاست گذاران کشورهای منطقه همچون ایران جهت کنترل و کاهش شیوع اختلالات روانی، اقدامات عملی در زمینه بهداشت روان را در اولویت های سیاسی خود قرار دهند».

نتایج این مطالعه به صورت مقاله با عنوان «بار بیماری اختلالات روانی: مطالعه کشورهای خاورمیانه طی دوره ۲۰۱۷-۲۰۰۰» در فصلنامه علمی پژوهشی سازمان نظام پزشکی انتشار یافته است.





منبع:

1399/06/09
13:49:35
5.0 / 5
1927
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد