در یك مطالعه بررسی شد
ارتباط اقلیم و توسعه یافتگی با میزان مرگ ومیر در استان های ایران
نكسترو: نتایج یك مطالعه نشان داد كه بالاترین میزان مرگ ومیر در ایران مربوط به استان های گیلان، همدان و سیستان و بلوچستان است و استان های البرز، هرمزگان و بوشهر، كم ترین میزان مرگ ومیر را دارند. همین طور در 10 سال قبل مرگ ومیر به سبب بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها و بیماری های تنفسی رشد داشته و مرگ ومیر به سبب بیماری های ناشناخته و بیماری های عفونی و انگلی كاهش یافته است.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، ۲۴ درصد از بیماری های جهانی و ۲۳ درصد از کل مرگ ومیرهای زودرس مربوط به عوامل محیطی هستند. محیط زیست، اقلیم و تغییرات آب وهوایی، خطر مرگ ومیر ناشی از وقایعی مثل گرمای شدید، سیل، خشکسالی و آتش سوزی را بیشتر می کند.
مطالعه بیماری ها و مرگ ومیر، به دست آوردن یک الگوی جغرافیایی مشخص از بیماری ها و کشف پراکندگی جغرافیایی آن، می تواند به یافتن عوامل موثر بر آن و اقدامات لازم در جهت اصلاح محیط زیست کمک نماید.
به همین منظور پژوهشگران علوم اجتماعی با بررسی مناطق اقلیمی مختلف ایران و پنج نوع بیماری که بالاترین میزان مرگ ومیر را دارند (بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها، بیماری های ناشناخته، تنفسی و عفونی و انگلی)، توزیع جغرافیایی علت های مرگ ومیر افراد را در مناطق جغرافیایی ایران مورد ارزیابی قرار دادند.
مرضیه جان بزرگی، دانشجوی دکتری جمعیت شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات و محسن ابراهیم پور، استادیار موسسه پژوهش های برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی توسعه روستایی، به همراه همکارانشان در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، در این پژوهش مشارکت داشتند.
برای انجام این پژوهش از اطلاعات و آمار رسمی مرگ ومیر در کشور که توسط مرکز آمار ایران و سازمان ثبت احوال در سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ انتشار یافته است و نرم افزارهای Excel و GIS استفاده شد.
با توجه به نتایج این مطالعه استان های گیلان، همدان، اردبیل، کهگیلویه و بویراحمد، مازندران، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، زنجان و قزوین از نظر اقلیمی شرایط بسیار مناسبی دارند. این شرایط اقلیمی بر سطح توسعه این استانها اثر داشته و در نتیجه امید به زندگی نیز بالای ۷۳ سال است، به جز کهگیلویه و بویراحمد که امید زندگی در آن ۷۲ سال است. در بعضی از استانها مانند استان یزد، سمنان، مرکزی، قم، اصفهان، فارس با وجود شرایط اقلیمی نامناسب و بسیار نامناسب، از سطح توسعه بسیار بالایی برخوردار می باشند که این مساله در افزایش و بهبود امید زندگی افراد در این استانها اثر گذاشته است و امید به زندگی در این استانها نیز بیش از ۷۳ سال است.
همچنین استان های کرمان، ایلام، لرستان، خراسان جنوبی، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان که شرایط اقلیمی نامناسب و بسیار نامناسبی دارند، از سطح توسعه بسیار پایینی نیز برخوردار می باشند. همین موضوع بر امید به زندگی ساکنان این استانها نیز تاثیر داشته. بطوریکه امید به زندگی در این استانها کم تر از ۷۰ تا ۷۲ سال است.
طبق اطلاعات به دست آمده از این بررسی ها، بالاترین میزان مرگ ومیر در ایران مربوط به استان های گیلان، همدان و سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، مرکزی، آذربایجان شرقی و خراسان جنوبی است و استان های البرز، هرمزگان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان و یزد کم ترین میزان مرگ ومیر را دارند.
بالاترین سهم مرگ ومیر در کشور بر اثر بیماری های قلبی و عروقی است و بیشترین آمار آن مربوط به استان های گیلان، کرمانشاه، همدان و خوزستان است و کم ترین مرگ ومیر بر اثر این بیماری در استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان و چهار محال بختیاری اتفاق می افتد. همین طور بررسی ها نشان میدهد که بیش از ۵۰ درصد مردمی که در نیمه غربی کشور زندگی می کنند، از بیماری های قلبی و عروقی رنج می برند.
علائم مبهم و بیماری های ناشناخته نیز پس از بیماری های قلبی و عروقی، بالاترین علت مرگ ومیر در تمامی استانها است. بیشترین آمار مرگ در این مورد مربوط به استان های گیلان، کردستان، اردبیل و کمترین میزان در استان های البرز، قم، خوزستان، تهران و یزد است.
طبق بررسی ها؛ بالاترین مرگ ومیر بر اثر بیماری سرطان و تومورها در استان های نوار شمالی کشور است و به ترتیب استان های گیلان، آذربایجان شرقی، اردبیل، خراسان رضوی، کرمانشاه، مازندران، آذربایجان غربی بالاترین مرگ ومیر بر اثر سرطان ها را دارند و کم ترین میزان در استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان و البرز است.
طبق بررسی های این مطالعه؛ بالاترین میزان مرگ ومیر بر اثر بیماری های دستگاه تنفسی مربوط به استان قم است. بگفته پژوهشگران این تحقیق؛ آب و هوای گرم و خشک و کویری و هم جواری این استان با دریاچه نمک سبب شده که مرگ ومیر به سبب بیماری های تنفسی در این استان زیاد باشد. همین طور استان کرمان نیز به سبب همجواری با کویر لوت نیز آمار بالایی در این مورد دارد. کم ترین مرگ ومیر به سبب بیماری های تنفسی مربوط به استان های هرمزگان، ایلام و کهگیلویه و بویراحمد است.
همچنین یافته های این مطالعه نشان داد که بیشترین مرگ ومیر به سبب بیماری های عفونی و انگلی در استان های قم و تهران است.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ طی ده سال قبل مرگ ومیر به سبب بیماری های قلبی و عروقی ۳.۳ درصد، سرطان ها ۲.۳ درصد و بیماری های تنفسی۱.۰۵ درصد رشد داشته اند. همین طور در این سال ها مرگ ومیر به سبب بیماری های ناشناخته و با علایم مبهم ۶.۸ درصد و بیماری های عفونی و انگلی ۲.۰۲ درصد کاهش داشته است.
این پژوهشگران می گویند: «نتایج این تحقیق نشان میدهد افزایش یا کاهش امید به زندگی، تحت تاثیر اقلیم و سطح توسعه استانها است».
نتایج این پژوهش با عنوان «بررسی محیط زیست (اقلیم) و میزان مرگ ومیر در استان های ایران با نگاهی جمعیت شناختی) تابستان سال جاری (۱۳۹۹) در مجله «مطالعات توسعه اجتماعی ایران» وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات انتشار یافته است.
منبع: نكسترو
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب