جایگاه علمی ایران در سال ۲۰۲۲؛
روند نزولی رتبه علمی ایران در وب آو ساینس برای دومین سال متوالی
نکسترو: نکسترو: بررسی جایگاه ایران از نظر تعداد انتشارات در نمایه های «وب آو ساینس» (WOS) و «اسکوپوس» نشان میدهد که رتبه علمی ایران در وب آو ساینس برای دومین سال متوالی کم شده است و در اسکوپوس نیز برای چهارمین سال متوالی، رتبه حفظ شده است. همین طور رتبه اول ایران در منطقه نیز از نظر تعداد انتشارات WOS از دست رفته است.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، نمایه سازی یک نشریه به عنوان بازتابی از کیفیت آن در نظر گرفته می شود، چونکه نشریات برای نمایه شدن، باید معیارها و فاکتورهای کمی و کیفی را رعایت کرده باشند. بنا بر این مجلات نمایه شده در مقایسه با مجلاتی که نمایه نمی شوند، از کیفیت علمی بالاتری برخوردار می باشند.
نمایه نامه هایی مانند وب آو ساینس (WOS) و اسکوپوس، نمونه هایی از نمایه نامه های استنادی هستند که امروزه برای ارزیابی و سنجش پژوهش مورد استفاده قرار می گیرند. این مؤسسات زیرساخت هایی برای ارزیابی پژوهش فراهم کردند و سنجه هایی مانند تعداد انتشارات، تعداد استنادات، تعداد انتشارات باکیفیت بالا، همکاریهای علمی و شاخص اچ (H-index)، کلیدی ترین سنجه هایی هستند که هم اکنون نمایه نامه ها به کار می روند. هر کدام از این سنجه ها نشانی از توان علمی کشورها هستند که در جهان مورد توجه قرار می گیرند.
سامانە نمای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) در آخرین گزارش تحلیلی خود به بررسی جایگاه ایران در نمایه نامه های استنادی در سال ۲۰۲۲ پرداخته است.
در ایران تعداد انتشارات در نمایه نامه های استنادی به عنوان رتبه علمی کشور در جهان شناخته می شود. در گزارش پیش رو، با بهره گیری از داده های گزارش تحلیلی سامانه نما، جایگاه علمی ایران را از نظر تعداد انتشارات در سال ۲۰۲۲ مورد بررسی قرار می دهیم.
جایگاه ایران در «وب آو ساینس» از نظر تعداد انتشارات
مؤسسه اطلاعات علمی یا ISI، نخستین نمایه نامه استنادی در جهان بود که نیمه دوم قرن بیستم میلادی منتشر گردید و به تدریج با نمایه سازی نشریات علمی به پایه و بنیان «سنجش پژوهش» تبدیل شد و ابزاری کلیدی برای ارزیابی پژوهشگران، مؤسسه ها و کشورها فراهم نمود. در دهه ۱۹۹۰ میلادی ISI به شرکت «تامسون رویترز» و در سال ۲۰۱۷ به مؤسسه «کلاریویت آنالیتیکس» به فروش رسید و نام آن به «وب آو ساینس» تغییر نمود.
بر اساس داده های هشت نمایه کلیدی «وب آو ساینس»؛ در سال ۲۰۲۲ میلادی تعداد ۷۲ هزار و ۲۷۷ اثر از آثار پژوهشگران مؤسسه های ایرانی در وب آو ساینس نمایه شده است (تاریخ دریافت داده ها: ۲۰ فروردین ۱۴۰۲).
۲ پله سقوط در دو سال
بر اساس آخرین داده های نمایه نامه وب آو ساینس، جایگاه ایران از نظر تعداد انتشارات علمی، جایگاه ۱۷ جهان است.
بررسی روند تغییرات رتبه ایران در ۶ سال قبل در نمایه نامه وب آو ساینس نشان میدهد که در سال ۲۰۱۷ ایران در این نمایه نامه رتبه ۱۷ را به دست آورده و تا سال ۲۰۱۹، این رتبه را حفظ نموده است. در سال ۲۰۲۰ رتبه ایران با دو پله افزایش، به رتبه ۱۵ ارتقا پیدا کرد، ولی در دو سال قبل این رتبه از دست رفته و در سال ۲۰۲۲ مجدد به رتبه ۱۷ بازگشته است. این نخستین بار است که رتبه علمی ایران از نظر تعداد انتشارات در وب آو ساینس برای دو سال متوالی کاهشی بوده است.
روند سالانه رتبه ایران از نظر تعداد انتشارات در نمایه نامه های وب آو ساینس و اسکوپوس- منبع سامانه نما
منبع: nextru.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب