نکسترو
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه در گفت وگو با نكسترو:

فروش پایان نامه ها توسط دانشگاه تهران، در قالب بخشنامه ها است

فروش پایان نامه ها توسط دانشگاه تهران، در قالب بخشنامه ها است

به گزارش نکسترو، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران در مورد فروش پایان نامه های این دانشگاه، با تکیه بر اینکه دانشگاه تهران بطور قطع خارج از قوانین عمل نمی کند، اظهار داشت: اگر مواردی از فروش پایان نامه وجود داشته و یا پایان نامه یا رساله ها در اختیار سایر افراد قرار داده شده، در قالب بخشنامه ها بوده است.



به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، چندی پیش، برخی از فارغ التحصیلان دانشگاه تهران در فضای مجازی نسبت به فروش پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری خود در کانال های تلگرامی و برخی سایت ها اعتراض کرده بودند.

دکتر مهدی فکور در گفت و گو با ایسنا، در مورد به فروش رسیدن پایان نامه های فارغ التحصیلان دانشگاه تهران در سایت های مختلف و رسانه های اجتماعی، اظهار داشت: در مورد این مساله اگر بصورت خاص شکایتی وجود دارد، می توانیم بررسی کنیم؛ ولی بطور کل برای واگذار کردن پایان نامه ها یک سری قوانین بالادستی وجود دارد. این امر برمبنای فصل سوم بخشنامه ثبت، اشاعه و صیانت از حقوق پدیدآوران پارساها (پایان نامه ها/رساله ها) امکان پذیر است.

وی اشاره کرد: همین طور ماده هایی از این بخشنامه به نحوه قرار دادن پارساها در سامانه های ایرانداک می پردازد. ولی موضوع مهم این است که باید مدتی حدود یک سال و نیم تا سه سال از زمان دفاع پایان نامه بگذرد.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران با تکیه بر اینکه دانشگاه تهران بطور قطع خارج از قوانین عمل نمی کند، اظهار داشت: اگر مواردی از فروش پایان نامه وجود داشته و یا پایان نامه یا رساله ها در اختیار سایر افراد قرار داده شده، در قالب بخشنامه ها بوده است.

وی با اشاره به اینکه مالکیت معنوی پارساهای نگارش شده در دانشگاه تهران در اختیار این دانشگاه است، اشاره کرد: اساتید و دانشجویان می توانند مقاله ها و پتنت های مستخرج از پارساها را با نام دانشگاه تهران ارسال و ثبت کنند. همین طور می تواند مدت زمانی بیش از زمان ذکرشده در بخشنامه، پایان نامه در دسترس عموم قرار نگیرد.

پارساها بعد از یک سال ونیم تا ۳ سال در دسترس عموم قرار می گیرند

فکور درباره ی که آیا دانشجویان از اینکه دانشگاه پایان نامه هایشان را در دسترس عموم قرار می دهد، اطلاع دارند؟ اظهار داشت: ما تابع قوانین بالادستی هستیم. اگر وزارت علوم بخشنامه ای در این خصوص داشته باشد، ما همان را رعایت می نماییم. پس از یک سال ونیم تا سه سال پارساها در دسترس عموم قرار می گیرند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا پایان نامه ها در سامانه های ایرانداک هم در دسترس قرار می گیرد؟ توضیح داد: ما برای مشابهت یابی قانونی داریم که دانشجویان باید پیش از دفاع و پیش از ارائه پروپوزال، باید فایل پایان نامه را در این سامانه ها آپلود کنند و درصد مشابهت را اعلام کنند تا بعداً بتوانند مجوز دفاع بگیرند. این در سامانه گلستان به انجام می رسد. بدین سبب ما همه پایان نامه ها و رساله ها را در این سامانه آپلود می نماییم.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران درباره ی اینکه آیا پایان نامه ها و رساله ها در ایرانداک به فروش می رسد یا خیر؟ اظهار داشت: ایرانداک هم تابع بخشنامه مذکور است.

وی اضافه کرد: به هر حال موضوع اشاعه پارساها باید قوانین مدون به نفع دانشگاه ها و پدیدآورندگان داشته باشد که این مساله در نشست شورای معاونان پژوهشی دانشگاه های منطقه یک که با حضور معاون پژوهشی وزیر علوم برگزار می شود، مطرح خواهد شد.

سهم دانشجو از فروش پایان نامه چقدر است؟

فکور در مورد حق دانشجو و استاد در تألیف پایان نامه و اینکه آیا سهمی برای دانشجو از فروش پایان نامه در نظر گرفته شده است؟؛ اظهار داشت: ما تعهدنامه ای تحت عنوان «تعهدنامه اصالت اثر» داریم که در ابتدای رساله و پایان نامه می آید. این تعهدنامه ۵ بند دارد که در بند پنجم آن عنوان شده که کلیه حقوق مادی و معنوی پایان نامه و رساله متعلق به دانشگاه تهران است و دانشجو متعهد می شود که هرگونه بهره برداری و نشر هرگونه آثار حاصل از این تحقیق شامل چاپ کتاب، مقاله، ثبت اختراع و... در زمان دانشجویی یا پس از فراغت از تحصیل با کسب اجازه از استادان راهنما، مشاوران و حوزه پژوهشی دانشکده باشد. بدین سبب تصریح شده که کلیه حقوق مادی و معنوی برای دانشگاه تهران است.

وی افزود: قسمتی از حقوق مالکیت اثر، مربوط به فروش پایان نامه است که مبلغ آن زیاد نیست و در صورت فروش صرف گسترش زیرساخت های کتابخانه مرکزی در بخش پارساها می شود. بخش دیگر از این حقوق، حقوق معنوی مانند ثبت اختراع، مقاله و... است که واقعاً این ها اهمیت زیادی دارند.

معاون پژوهش و فناوری در مورد این حقوق معنوی، توضیح داد: اگر افراد بخواهند ایده شان را به محصولی تبدیل کنند، آنها را بوسیله پارک علم و فناوری حمایت می نماییم.

وی اشاره کرد: پایان نامه نیز همانند سایر آثار علمی ازجمله کتاب، مقاله و... هستند و باید آنرا در اختیار سایر افرادی که در این عرصه تحقیق می کنند، قرار دهیم.

فکور در پاسخ به سؤال ایسنا در مورد قرار گرفتن پایان نامه های دانشگاه تهران در پایگاه نور، توضیح داد: دانشگاه تهران با این پایگاه دو قرارداد دارد که در دوران قبلی معاونت پژوهشی دانشگاه تهران با پایگاه نور بسته شده است. این قراردادها نیز مجدداً موردبررسی قرار می گیرند تا موضوع مالکیت معنوی و تبعیت از بخشنامه های موجود خدشه دار نشود. البته تا حالا گزارش مکتوب و یا شکایتی در خصوص انتشار غیرمعمول پارساها از این طریق وجود ندارد.




1401/12/22
12:45:40
5.0 / 5
312
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد