نکسترو
اخلاق در پژوهش؛ سه سال پس از قانون مند شدن،

کرونا تاثیری در تخلفات پژوهشی نداشت

کرونا تاثیری در تخلفات پژوهشی نداشت

معاون سابق پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی درباره تأثیر همه گیری کرونا و عدم حضور دانشجویان در میزان تخلفات پژوهشی، اظهار داشت: طبق گزارش هایی که به ما ارجاع شد، این عدم حضور تاثیری در تخلفات نداشته و حتی شاید کم تر هم شده است. البته امکان دارد که تأثیر آن در آینده مشخص شود. چون تأثیر عوامل مختلف در پژوهش، معمولا بلافاصله مشخص نمی گردد. ولی مقایسه سال ۹۹ و ۱۴۰۰ نشان داده است که در سال ۱۴۰۰ تخلفات کاهش داشته است.



دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی در گفتگو با ایسنا، در خصوص تخلف های پژوهشی و پرونده های بررسی شده در کمیته اخلاق این دانشگاه در سال ۱۴۰۰ توضیح داد: میزان تخلفات پژوهشی در دانشگاه علامه کاسته شده است. در سال ۱۳۹۹ پرونده های بررسی شده، هشت مورد بود که هفت مورد از آن تخلفات دانشجویان و یک مورد آن در ارتباط با یک عضو هیئت علمی بود. در سال ۱۴۰۰ این موارد به سه پرونده رسیده است که دو مورد آن دانشجویی و یک مورد آن هیئت علمی بوده است.

وی دلیل کاهش تخلفات پژوهشی را برگزاری کارگاه های آموزشی اخلاق در پژوهش، در دانشگاه دانست و اظهار داشت: خیلی از موارد به علت عدم آگاهی دانشجویان از این موارد بوده و با اطلاع رسانی و آموزش، به صورت چشمگیر کاهش پیدا کرده است.

معاون سابق پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی در پاسخ به این سؤال که آیا عدم حضور دانشجویان تاثیری در تخلفات پژوهشی داشته یا نه، توضیح داد: طبق گزارش هایی که به ما ارجاع شد، این عدم حضور تاثیری در تخلفات نداشته و حتی شاید کم تر هم شده است. البته امکان دارد که تأثیر آن در آینده مشخص شود. چون تأثیر عوامل مختلف در پژوهش، معمولا بلافاصله مشخص نمی گردد. ولی مقایسه سال ۹۹ و ۱۴۰۰ نشان داده است که در سال ۱۴۰۰ تخلفات کاهش داشته است.

چگونه باید استنادات مقالات علوم انسانی را افزایش داد؟

دهقانی فیروزآبادی درباره کم بودن استنادات مقالات علوم انسانی و چگونگی افزایش استنادات این مقالات، اظهار داشت: راهکارهای عمده برای حل این مشکل، «تکلیفی» و «تشویقی» هستند. بخش عمده راهکار تکلیفی، به این صورت است که برای فعالیتهای پژوهشی اعضای هیئت علمی هم همانند ساعت تدریس در فعالیت آموزشی، تکالیف پژوهشی مشخص شود. همینطور در آئین نامه ارتقا هم میتوان این مورد را پیش بینی نمود. در بعضی دانشگاه ها مانند دانشگاه علامه طباطبائی این مورد الزامی شده است.

وی با بیان اینکه راهکارهای تشویقی، راهکارهای بهتری هستند، اظهار داشت: یکی دیگر از اقدامات این است که سازوکارهای تشویقی برای چاپ مقالات بین المللی را در دستور کار قرار دهیم و یکی از کارهای مهمی که در دانشگاه علامه صورت گرفته، تدوین شیوه نامه های تشویق برای چاپ آثار بین المللی است. برای مثال برای انتشار یک مقاله در یک مجله با ایندکس بین المللی WOS و Q۱، حدود ۱۰ میلیون تومان بعنوان تشویق در نظر گرفته شده است.

نقش گسترش همکاریهای علمی بین المللی در افزایش استنادات مقالات

معاون سابق پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی یکی دیگر از راهکار ها را گسترش همکاریهای علمی بین المللی دانست و اظهار داشت: انجام پروژه های پژوهشی مشترک بین المللی با سایر دانشگاه های دنیا، انتشار فصل نامه ها و دوره های مشترک که می تواند فردی یا سازمانی صورت گیرد، می تواند راهکاری برای افزایش انتشار و استنادات مقالات علوم انسانی ایران باشد.

وی تصریح کرد: دانشگاه تمهیداتی در حوزه بین المللی سازی اندیشیده و برای مرتفع ساختن این ضعف برنامه ریزی نموده است.

دهقانی فیروزآبادی ضمن اشاره به اینکه چاپ مقالات علوم انسانی در فصل نامه های بین المللی سخت، ولی امکان پذیر است، توضیح داد: تجربه شخصی من این است که اگر برنامه ریزی مدونی داشته باشیم و آنرا هدف گذاری نماییم، این کار شدنی، ولی دشوار می باشد.

وی با تکیه بر اینکه باید در نظام ارزیابی، امتیاز بیشتر برای چاپ مقالات بین المللی در نظر گرفت، تصریح کرد: نکته مهم تر آن است که در میان المللی سازی و چاپ آثار بین المللی، تلاش نماییم تا به موضوع هایی بپردازیم که واقعاً مشکل جامعه خودمان است و برای آن چاره عرضه دهیم.

دهقانی فیروز آبادی تصریح کرد: این مقالات باید بتوانند مسائل و مشکلات جامعه را حل کنند و یا حداقل ایده های بومی علوم انسانی ما را به دنیا معرفی کنند.




1401/05/08
19:18:32
5.0 / 5
639
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد