نکسترو

تأثیر ماده موثره زرشک بر پیشگیری از مبتلا شدن به سرطان کبد

تأثیر ماده موثره زرشک بر پیشگیری از مبتلا شدن به سرطان کبد

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل از انجام مطالعه ای درباره تأثیر ماده موثره زرشک بر پیشگیری از مبتلا شدن به سرطان کبد اطلاع داد.


دکتر فاطمه توحیدی در گفت و گو با ایسنا، درباره پژوهشی که بر روی ماده موثره زرشک انجام شده است اظهار داشت: در این مطالعه، یک داروی طبیعی و گیاهی به نام بربرین که ماده موثره زرشک است را داخل یک نانو ذره، کپسوله کردیم. این نانو ذره، یک پلیمر زیست تخریب پذیر است. ما از نانو ذرات پلیمری PLGAاستفاده کردیم که سازگاری زیستی خوبی دارد و دسترسی به آن هم در ایران مناسب می باشد. این ماده، توانایی کنترل دارو، پایداری و حلالیت را هم دارا بود. این نانو ذرات توسط سلول های سینوسی کبد جذب می شدند و منجر به کاهش آنزیم های کبدی شدند که از پیشرفت فیبروز جلوگیری نمودند. ما بربرین را داخل این نوع نانو ذره کپسوله کردیم با این هدف که مسیر جدیدی را برای درمان بیماران فیبروز کبدی ایجاد شود. فیبروز کبدی یک بیماری پاتولوژیک است که با صدمه مزمن کبدی و یک فرآیند ترمیم زخم پایدار مشخص می شود که می تواند در صورت عدم کنترل منجر به پیشرفت نهایی بیماری کبد و در مرحله پایانی تبدیل به سرطان کبد شود.
وی با بیان اینکه کبد یکی از اعضای مهم بدن است که در صد گرم وزن خود، ۵ گرم چربی دارد، درباره تأثیر بیماری کبد چرب غیرالکلی بر مبتلا شدن به فیبروز کبدی اظهار داشت: اگر مقدار چربی در کبد انسان از ۵ گرم بیشتر شود، به آن کبد چرب می گویند. بیماری کبد چرب غیرالکلی در دنیا بسیار شایع است و منجر به فیبروز می شود. در فیبروز تجمع بسیار زیاد اسیدهای چرب و تری گلیسیریدها را شاهد می باشیم. عوارض داروهایی که حالا برای درمان فیبروز کبدی استفاده می شود زیاد است و این داروها نمی توانند اختصاصا سلول های کبدی را مورد هدف قرار دهند و برای خیلی از سلول های پارانشیمال ما سمی هستند و نمیتوانند غلظت کافی کافی دارو را به سلول های کبد برسانند. نانو ذرات پلیمری PLGA برای تحویل هدفمند داروی مورد نظر، سمیت کمتر و عملکرد موثرتری دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل افزود: زرشک، تجمع لیپید را در سلول های کبدی مهار میکند و می تواند مانع گسترش کبد چرب غیرالکلی شود. بربرین، با وجود خواص زیادی که داراست، حلالیت آبی ضعیفی دارد و جذب گوارشی آن بسیار محدود است. مطالعاتی که بر روی بربرین انجام شده، نشان داده است سطح آن در خون و بافت هدف آن قدر زیاد نخواهد بود که موثر باشد. بنابراین بربرین را داخل نانوذرات PLGA قرار دادیم.
به نقل از ایشان، چنین مطالعه ترکیبی برای نخستین بار در دنیا انجام شده است. ما در این مطالعه، اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی بربرین را در یک مدل موشی اندازه گیری کردیم و آنزیم هایی را که در شکل گیری فیبروز و سرطان کبد نقش دارند را بررسی نمودیم. نتایج این مطالعه نشان داد این دارو، می تواند آنزیم هایی را که منجر به پیشرفت فیبروز کبدی می شود راکاهش دهد. جهت تایید عملکرد دارو، بیان ژنهای اکتین عضله صاف(α-SMA) و کلاژن ها که دو مشخصه اصلی فیبروز کبدی هستند را در گروه درمانی برسی نمودیم که منجر به کاهش بیان آنها هم گردید.
توحیدی در انتها تصریح کرد: ما این ماده را برای درمان فیبروز کبدی پیشنهاد میکنیم، با اینکه نیاز است مطالعات بیشتری در زمینه انسانی صورت گیرد. مقاله حاصل از این پژوهش در ژورنال Q1) LIFE SCIENCES) با ضریب تأثیر ۵ انتشار یافته است.
این مطالعه حاصل رساله کارشناسی ارشد اسما احراری، دانشجوی رشته بیوتکنولوژی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل بوده است.




منبع:

1400/10/05
20:34:02
5.0 / 5
1328
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد