نکسترو

همكاری تحقیقاتی دانشگاه تهران با پروژه PANDA

همكاری تحقیقاتی دانشگاه تهران با پروژه PANDA

استاد دانشگاه تهران، از همکاری یک گروه پژوهشی دانشکده فیزیک پردیس علوم با پروژه بین المللی ˮPANDAˮ آگاهی داد.


به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، دکتر کاظم عزیزی، استاد دانشکده فیزیک پردیس علوم دانشگاه تهران که سرپرستی این همکاری علمی را برعهده دارد، با بیان این خبر اظهار داشت: آزمایشگاه در حال تکمیل PANDA (anti-Proton ANnihilations at Darmstadt) در دارمشتات آلمان یکی از آزمایشگاه های مهم و کلیدی بین المللی در زمینه فیزیک ذرات خواهد بود که انتظار می رود در سال ۲۰۲۴ آغاز به داده گیری کند. در طراحی و راه ندازی این آزمایشگاه بیش از ۶۵ مرکز علمی دانشگاهی و ۴۵۰ دانشمند از ۲۰ کشور جهان حضور دارند.
وی ادامه داد: انتظار می رود این آزمایشگاه به فهم بشر از ساختار ماده و برهم کنش قوی بعنوان یکی از چهار بر هم کنش اساسی طبیعت کمک نماید. بررسی خواص هادرون های استاندارد و نامتعارف تشکیل شده از کوارک ها در خلاء و محیط با شرایط خاص، بررسی خواص کرومودینامیک کوانتومی و گذار فازی احتمالی ماده هادرونی به پلاسمای کوارک-گلوئون و بررسی جهان اولیه همچون اهداف کلیدی این آزمایشگاه است.
استاد پردیس علوم دانشگاه تهران اشاره کرد: آینده کشورها به لحاظ علم، تکنولوژی، پزشکی و حتی اقتصاد به نسبت ورود آنها به حوزه ی تکنولوژی شتاب هنده ها و میزان سرمایه گذاری که در این عرصه دارند، بستگی خواهد داشت. تحقیقات در این شتابگرها در محدوده نانو-نانو انجام می شود، بدین جهت صنعت به کار رفته در این نوع آزمایشگاه های بزرگ در ابعاد بین المللی و دارای تکنولوژی بسیار بالایی است.
عزیزی با اعلان اینکه پیشرفت صنعت و تکنولوژی در کشورهای اروپای غربی به علت مشارکت آنان در پروژه عظیم سرن (CERN) بر کسی پوشیده نیست، اظهار نمود: تحقیقات در این ماشین های بزرگ در درجه اول به فهم بشر در مورد ساختار ماده، پیدایش و تکامل عالم و سناریوهای احتمالی آینده کمک می نماید. همین طور این تحقیقات، منجر به پیشرفت انسان در زمینه های مختلف علم، صنعت و پزشکی می شود.
وی عنوان کرد: بطور مثال، استفاده از این فنآوری با مرور زمان می تواند منجر به حذف روش کلاسیک تزریق شیمیایی و یا پرتو درمانی که اثرات جانبی زیادی دارند در پزشکی شده و ذره درمانی را جایگزین آنها کند. بر این اساس، روش پروتون یا هادرون تراپی در درمان سرطان ها به مرور وارد بیمارستان ها می شود که در این روش درمان به خاطر ابعاد کوچک ذرات، سلول های سرطانی بدون اثرات جانبی از بین برده می شوند.
بگفته استاد پردیس علوم دانشگاه تهران، پروژه "PANDA" که درآن ضد پروتون ها با پروتون ها برخورد می کنند، ساختار منحصر به فردی دارد که آنرا با آزمایشگاه های دیگر متمایز می کند. این آزمایشگاه در محدوده وسیعی از انرژی به شناسایی ساختار مواد همچون کمک به فهم ساختار پروتون و نوترون بعنوان اصلی ترین ذرات تشکیل دهنده ماده مشاهده پذیر عالم خواهد پرداخت.
عزیزی در ادامه سخنان خود بیان کرد: فهم بیشتر بشر از ساختار این ذرات منجر به فهم انسان از خاصیت های کرومودینامیک کوانتومی رنگ خواهد شد که نظریه میدان کوانتومی بر هم کنش قوی است. بر هم کنش قوی یکی از برهم کنش های اساسی طبیعت هست که منجر به ایجاد ذرات پیچیده ترکیب شده از کوارک ها و گلوئون های رنگی می شود. اخیراً در کنار ذرات استاندارد یکسری ذرات نامتعارف در آزمایشگاه های برخورد دهنده هادرونی مختلف کشف شده که به آنها ذرات اگزوتیک گفته می شود. این ذرات شامل تتراکوارک ها، پنتا کوارک ها و هگزا کوارک ها هستند که سیستم های شش کوارکی با ساختار خاص بعنوان یکی از کاندیدهای ماده تاریک معرفی شده است.
وی با اظهار اینکه آزمایشگاه" PANDA" به فهم ما در مورد این ذرات هم کمک خواهد کرد، اظهار داشت: همین طور در این آزمایشگاه به تحقیقاتی بر روی خاصیت های مواد در دما و چگالی بالا نیز پرداخته خواهد شد که می تواند به فهم بشر از ساختار موجودات چگال فضایی مانند ستاره های نوترونی کمک نماید. تیم دانشگاه تهران در زمینه آنالیز تعدادی از فرایندهای فیزیکی ذکر شده فعالیت خواهدنمود.
طبق اعلام روابط عمومی دانشگاه تهران، استاد پردیس علوم دانشگاه تهران در آخر اشاره کرد: عضویت در این آزمایشگاه، فرصت خوبی برای حضور استادان و دانشجویان پردیس های علوم و فنی دانشگاه تهران و زمینه انجام همکاریهای علمی مختلف را در این مرکز مهم فراهم خواهدنمود.



1399/12/24
22:59:13
0.0 / 5
1516
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد